Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjny biszkopt z 5 jaj
Dodaj do CookBook

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

(12)
1 godz 2 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest weronikajarekkaczka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

10 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
1  szklanka
Mąka
1  szklanka
Cukier
5 
Jajko
trochę
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
33.8 g
Wartość energetyczna
184.8 kcal
Tłuszcze
3.5 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Puszysty, lekki, rozpływający się w ustach, aromatyczny i smaczny biszkopt? Z naszego przepisu na pewno Ci taki wyjdzie! Wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować idealny jasny biszkopt na pewno masz w swojej spiżarni. Wystarczy 5 świeżych jajek, mąka, cukier, olej i proszek do pieczenia - z tych składników możesz wyczarować puszyste cudo, które może stać się bazą do wymarzonego tortu, ciasta z budyniem czy innych deserów.


Pyszny biszkopt jasny z 5 jaj

Biszkopt to tradycyjne, uniwersalne ciasto, które doskonale sprawdza się podczas tworzenia tortów, ciast przekładanych z bitą śmietaną i owocami, placków z kremem oraz wielu innych deserów. Można je również wykorzystać do przygotowania ciast bez pieczenia - tiramisu, sernika na zimno. Jest bardzo proste w przygotowaniu, ale trzeba przestrzegać kilku zasad. Ważną kwestią jest na pewno to, że wszystkie składniki biszkoptu z pięciu jajek powinny mieć temperaturę pokojową (wystarczy składniki wyjąć z lodówki na 2-3 godziny przed rozpoczęciem pieczenia). Istotne jest też, aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika - biszkopt może wtedy opaść.

W pierwszej kolejności należy przygotować formę do pieczenia, smarując ją dokładnie olejem. Dodatkowo, aby biszkopt jasny z 5 jaj idealnie odszedł od blachy po upieczeniu, warto posypać formę bułką tartą. Białka trzeba delikatne oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli należy ubić na sztywną pianę - najlepiej sprawdzi się do tego dobry mikser i miska z wysokimi brzegami. Jeśli puch jest gotowy kolej na następne czynności. Do ubitej piany z białek dodajemy żółtka i cukier (na zmianę), stale miksując masę. Na końcu dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia, dzięki któremu mamy gwarancję, że biszkopt pięknie urośnie i nie opadnie. Na końcowym etapie warto zamienić mikser na zwykłą drewnianą łyżkę lub łopatkę. Tak wymieszaną masę wylewamy na formę, a po około 25 minutach pieczenia w 180 stopniach naszym oczom ukaże się aromatyczny, puszysty, jasny biszkopt.


Ile piec biszkopt z 5 jaj i jakiej mąki najlepiej użyć?

Do przygotowywania biszkoptów najlepiej sprawdza się mąka tortowa typ 450, którą przed dodaniem należy przesiać, aby wypieki były jeszcze bardziej lekkie i puszyste. Temperatura, w jakiej zaleca się pieczenie jasnego biszkoptu z 5 jajek wynosi 180 stopni. Po około 25-30 minutach biszkopt powinien być gotowy, ale pamiętaj, aby nie wyjmować go jeszcze z piekarnika, ciasto powinno schłodzić się w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Przygotowanie

62 min
  • Krok 1

    5 min
    Formę do pieczenia smarujemy olejem.
  • Krok 2

    10 min
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • Krok 3

    5 min
    Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).
  • Krok 4

    7 min
    Miksujemy aż cukier sie rozpuści.
  • Krok 5

    10 min
    Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).
  • Krok 6

    25 min
    Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

Krok 1 z 6

Formę do pieczenia smarujemy olejem.

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

Krok 2 z 6

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

Krok 3 z 6

Do ubitej piany dodajemy żółtka i po trochę cukru (na przemian).

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

Krok 4 z 6

Miksujemy aż cukier sie rozpuści.

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

Krok 5 z 6

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy po trochu wprost do masy i mieszamy (łopatką, łyżką lub mikserem na małych obrotach).

Tradycyjny biszkopt z 5 jaj

Krok 6 z 6

Ciasto wylewamy na formę. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza
  • Jajka
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Uroczystość
  • Weekend
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sos tatarski przepis tradycyjny

    Sos tatarski przepis tradycyjny

    3 godz 22 min Łatwy
  • Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

    47 min Średni
  • Tradycyjny wigilijny karp smażony

    Tradycyjny wigilijny karp smażony

    40 min Łatwy
  • Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    Tradycyjny rosół wołowy z makaronem

    3 godz 12 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu