Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim
Dodaj do CookBook

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

(1)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest oktawia6
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  słoik
Sos tatarski WINIARY
500  g
Grzyby leśne mrożone
500  g
Pieczarki
1  opakowanie
Ciasto francuskie XXL
1 
Duży por (lub dwa mniejsze)
1  opakowanie
Szpinak baby
2  gałązek
Tymianek świeży
4  ząbków
Czosnek
1 
Jajko
trochę
Pieprz i sól
0.5  szklanka
Bułka tarta
1  pęczek
Natka pietruszki
1  łyżka
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
30.9 g
Wartość energetyczna
454.5 kcal
Tłuszcze
34.7 g
Białko
8.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Święta to czas, kiedy na stole królują wyjątkowe smaki. Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim to ciekawe i proste danie, które idealnie pasuje do wigilijnego menu i zachwyci całą Twoją rodzinę. Chcesz przygotować coś pysznego dla swoich bliskich? Nie przegap tego przepisu.


Grzybowa rolada w cieście francuskim – świąteczna elegancja na Twoim stole

W czasie świąt, poszukujemy potraw, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również wyglądają elegancko. Grzybowa świąteczna rolada w cieście francuskim spełnia te oczekiwania. Chrupiące, delikatne ciasto otulające grzybowo-szpinakowy farsz to prawdziwy festiwal smaku i aromatu. Warto, żeby w tym roku zagościł on na Twoim stole i podbił serca bliskich osób. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Pełna smaku rolada świetnie komponuje się z sosem tatarskim WINIARY, który doda całemu daniu jeszcze więcej charakteru. Ta potrawa sprawi, że święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Smacznego!

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby mrożone dokładnie odsącz z płynu. Pokrój razem z pieczarkami w plastry. Por, tylko białą część, pokrój w półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Krok 2

    5 min
    Grzyby wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż, aż stracą część wody i objętość. Powinny się również odrobinę zarumienić. Zdejmij z patelni.
  • Krok 3

    6 min
    Na tej samej patelni z dodatkiem oleju obsmaż por, aż zrobi się miękki i rumiany. Dodaj szpinak oraz czosnek i smaż ok. 1 min, mieszając. Dodaj grzyby i smaż całośc ok. 5 min. Dopraw bulionem warzywnym WINIARY oraz solą i pieprzem.
  • Krok 4

    2 min
    Natkę pietruszki i tymianek posiekaj i dodaj do grzybów razem z bułką tartą i całość wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Ciasto francuskie rozłóż płasko na blacie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i na połowie ułóż farsz z grzybów. Całość zwiń w ciasną roladę. Roladę możesz upiec w całości lub od razu w 2-3 cm porcjach.
  • Krok 6

    45 min
    Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min (lub krócej, jeśli pieczemy w kawałkach - takie kawałki ponownie można ułożyć na stole w formie rolady).
  • Krok 7

    1 min
    Upieczoną roladę podawaj z sosem tatarskim WINIARY.
Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 1 z 7

Grzyby mrożone dokładnie odsącz z płynu. Pokrój razem z pieczarkami w plastry. Por, tylko białą część, pokrój w półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 2 z 7

Grzyby wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem i smaż, aż stracą część wody i objętość. Powinny się również odrobinę zarumienić. Zdejmij z patelni.

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 3 z 7

Na tej samej patelni z dodatkiem oleju obsmaż por, aż zrobi się miękki i rumiany. Dodaj szpinak oraz czosnek i smaż ok. 1 min, mieszając. Dodaj grzyby i smaż całośc ok. 5 min. Dopraw bulionem warzywnym WINIARY oraz solą i pieprzem.

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 4 z 7

Natkę pietruszki i tymianek posiekaj i dodaj do grzybów razem z bułką tartą i całość wymieszaj.

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 5 z 7

Ciasto francuskie rozłóż płasko na blacie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i na połowie ułóż farsz z grzybów. Całość zwiń w ciasną roladę. Roladę możesz upiec w całości lub od razu w 2-3 cm porcjach.

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 6 z 7

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 45 min (lub krócej, jeśli pieczemy w kawałkach - takie kawałki ponownie można ułożyć na stole w formie rolady).

Grzybowa świąteczna rolada z sosem tatarskim

Krok 7 z 7

Upieczoną roladę podawaj z sosem tatarskim WINIARY.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

    Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole

    54 min Średni
  • Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

    1 godz 13 min Średni
  • Zupa grzybowa wigilijna

    Zupa grzybowa wigilijna

    12 godz 39 min Średni
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z groszkiem ptysiowym

    42 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu