Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Soczysta pierś z kurczaka z patelni
Dodaj do CookBook

Soczysta pierś z kurczaka z patelni

(1)
46 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Pierś Z Kurczaka
30  g
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2  ząbków
Czosnek
1  łyżka
Oliwa
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1 g
Wartość energetyczna
160.9 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
21.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Lubisz dania drobiowe? Szukasz prostych w realizacji przepisów na potrawy z takim mięsem? Soczysta pierś z kurczaka z patelni to danie, które możesz przygotować w ciągu tygodnia, jak i na weekendowy obiad z rodziną. Do przyrządzenia aromatycznego mięsa wystarczy zaledwie kilka składników. Czas przygotowania, łącznie z marynowaniem, to niecała godzina. Dzięki temu jest to naprawdę łatwe do sporządzenia danie, nawet dla początkujących. Przepis możesz oczywiście modyfikować według uznania, np. dodając inne ulubione przyprawy czy krojąc mięsiwo w kostkę. A jak w takim razie zrobić pierś z kurczaka, by była soczysta i miękka?

Najpierw dokładnie umyj, po czym osusz zakupionego kurczaka. Pokrój drobno 2 ząbki czosnku, a następnie dodaj je do Bulionu drobiowego w słoiku WINIARY. Wsyp tam również odrobinę czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Dodaj także łyżkę oliwy. Po starannym zmieszaniu tych składników otrzymasz marynatę. Teraz dokładnie natrzyj nią mięso z kurczaka, po czym wstaw je do lodówki na co najmniej pół godziny. Dzięki temu wszystkie smaki pięknie się ze sobą przegryzą, a kurczak nimi nasiąknie. Po tym czasie przystąp do smażenia. Pierś z kurczaka na patelni przyrządzaj na średniej mocy. Regularnie obracaj ją z jednej strony na drugą, by równomiernie przyrumienić. Sumaryczny czas smażenia to około kwadransa. Wykorzystaj całą marynatę, jaka powstała, bo część płynna z pewnością nieco odparuje. Gotowe! Tylko kilka składników, a smak jest niesamowity. Przekonaj się o tym, próbując przyrządzić mięso zgodnie z naszymi wskazówkami.

Z jakimi dodatkami najlepiej podawać proponowane mięsiwo? Pierś z kurczaka smakuje wyśmienicie zarówno z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi, jak i z kaszą czy ryżem. Dzieci uwielbiają natomiast obiady, których częścią są złociste frytki. Nie zapomnij o dodatkach warzywnych. Mogą to być brokuły, marchewka i fasolka z wody bądź z patelni. Świetnie sprawdzi się też sałatka sezonowa, np. na bazie sałaty lodowej, pomidorów i cebulki bądź szczypiorku. A może wolisz domową, tradycyjną surówkę z jabłka i marchewki? Wybierz po prostu to, co smakuje najlepiej Tobie lub Twojej rodzinie. I również to, co masz czas przyrządzać, jednak w założeniu jest to szybkie, pożywne danie mięsne. W sam raz na popołudnie między zajęciami na studiach albo jako szybka obiadokolacja po dniu pracy. Dodatek Bulionu drobiowego WINIARY sprawi, że mięso nabierze esencjonalnego, wspaniałego aromatu. Wiesz już, jak zrobić pierś z kurczaka na patelni. Pozostaje nam życzyć Ci smacznego!

Przygotowanie

46 min
  • Krok 1

    3 min
    Mięso umyj i osusz.
  • Krok 2

    30 min
    Posiekany drobno czosnek dodaj do bulionu ze słoika. Dopraw czarnym pieprzem oraz wymieszaj dokładnie z oliwą. Powstałą marynatą dokładnie nasmaruj kurczaka i odstaw do lodówki na min. 30 min.
  • Krok 3

    12 min
    Kurczaka smaż na średniej mocy z każdej strony na patelni obracając od czasu do czasu przez ok. 12-15 minut. Marynatę można wykorzystać do przygotowania kurczaka w całości.
  • Krok 4

    1 min
    Kurczaka podawaj z ulubioną sałatką i ryżem lub ziemniakami.
Soczysta pierś z kurczaka z patelni

Krok 1 z 4

Mięso umyj i osusz.

Soczysta pierś z kurczaka z patelni

Krok 2 z 4

Posiekany drobno czosnek dodaj do bulionu ze słoika. Dopraw czarnym pieprzem oraz wymieszaj dokładnie z oliwą. Powstałą marynatą dokładnie nasmaruj kurczaka i odstaw do lodówki na min. 30 min.

Soczysta pierś z kurczaka z patelni

Krok 3 z 4

Kurczaka smaż na średniej mocy z każdej strony na patelni obracając od czasu do czasu przez ok. 12-15 minut. Marynatę można wykorzystać do przygotowania kurczaka w całości.

Soczysta pierś z kurczaka z patelni

Krok 4 z 4

Kurczaka podawaj z ulubioną sałatką i ryżem lub ziemniakami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Wiosna
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    Soczysta pierś z kurczaka z papryką

    1 godz 15 min Łatwy
  • Soczysta karkówka z ziemniakami i grillowanymi warzywami

    Soczysta karkówka z ziemniakami i grillowanymi warzywami

    2 godz 15 min Łatwy
  • Soczysta pierś z kurczaka z ananasem

    Soczysta pierś z kurczaka z ananasem

    1 godz 26 min Łatwy
  • Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    Soczysta łopatka z dzika szpikowana czosnkiem

    50 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu