Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta z grochem
Dodaj do CookBook

Kapusta z grochem

(3)
1 godz 1 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
200  g
Groch
20  g
Suszone grzyby
500  g
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
trochę
Cukier
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.2 g
Wartość energetyczna
109.4 kcal
Tłuszcze
4.7 g
Białko
4.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wigilijnej kapusty z grochem próbował chyba każdy, a jeśli nie — warto to nadrobić. To wyjątkowy przysmak, którego nie powinno zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Każdy jednak przygotowuje to tradycyjne danie nieco inaczej. Warto poznać wskazówki, dzięki którym nasz przepis na kapustę z grochem i grzybami będzie doskonały, a danie zachwyci wszystkich przy stole.

Ważne, aby przed gotowaniem zarówno grzyby, jak i groch, namoczyć w wodzie co najmniej 12 godzin. Najlepiej robić to całą noc, w oddzielnych naczyniach. Aby nadać kapuście wyjątkowego smaku, ugotuj groch i grzyby w aromatycznym Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY. Dzięki gotowaniu ich oddzielnie będziesz mieć pewność, że nic się nie rozgotuje. Groch wigilijny powinien być miękki, ale nie rozpadać się. Do kapusty wigilijnej z grochem i grzybami poza solą i pieprzem warto dodać zeszkloną na maśle cebulkę i odrobinę cukru, w ilości wedle uznania. Doda to potrawie głębi smaku.

Kapusta z grochem wigilijna to ważny element świątecznych tradycji w wielu polskich domach. Dobrze komponuje się ona z rybami, szczególnie z tradycyjnym karpiem. W natłoku przedświątecznych przygotowań często chcielibyśmy jednak ograniczyć długą listę rzeczy do zrobienia. Czy trzeba w takim wypadku rezygnować z kapusty z grochem, która w końcu wymaga wielu godzin moczenia składników, gotowania i użycia kilku naczyń? Nic podobnego! Tę tradycyjną potrawę można z powodzeniem przygotować nawet kilka tygodni wcześniej i po przestudzeniu zamrozić! Dzięki temu przed samymi świętami nie będziemy musieli martwić się tym daniem. Warto sprawdzić nasz przepis na kapustę z grochem i zachwycić bliskich tym wyśmienitym przysmakiem!

Przygotowanie

61 min
  • Krok 1

    1 min
    Groch oraz grzyby namocz osobno w wodzie i pozostaw na około 12 godzin (najlepiej na noc).
  • Krok 2

    30 min
    Po namoczeniu, ugotuj groch i grzyby - nadal oddzielnie - w tej samej wodzi, w której się moczyły, aż do miękkości. Również oddzielnie, ugotuj kapustę w wodzie z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.
  • Krok 3

    15 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  • Krok 4

    5 min
    Do kapusty dodaj groch, posiekane grzyby i cebulę.
  • Krok 5

    10 min
    Dopraw całość cukrem i pieprzem do smaku i zagotuj.
Kapusta z grochem

Krok 1 z 5

Groch oraz grzyby namocz osobno w wodzie i pozostaw na około 12 godzin (najlepiej na noc).

Kapusta z grochem

Krok 2 z 5

Po namoczeniu, ugotuj groch i grzyby - nadal oddzielnie - w tej samej wodzi, w której się moczyły, aż do miękkości. Również oddzielnie, ugotuj kapustę w wodzie z dodatkiem Bulionu grzybowego z borowikami WINIARY.

Kapusta z grochem

Krok 3 z 5

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.

Kapusta z grochem

Krok 4 z 5

Do kapusty dodaj groch, posiekane grzyby i cebulę.

Kapusta z grochem

Krok 5 z 5

Dopraw całość cukrem i pieprzem do smaku i zagotuj.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    43 min Łatwy
  • Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

    Mielone z kapustą w sosie pomidorowym

    1 godz 10 min Łatwy
  • Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    Bułeczki Bao w koreańskim stylu z chrupiącym kurczakiem jalapeño, czerwoną kapustą, dodatkami i sosem mayo-sriracha

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu