Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami
Dodaj do CookBook

Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

(3)
55 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Екатерина Мирчева
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Bakłażan
480  g
Pomidory
250  g
Ser mozzarella
6  łyżek
Oliwa z oliwek
4  ząbków
Czosnek
1  szczypta
Oregano
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
13.3 g
Wartość energetyczna
316.3 kcal
Tłuszcze
20.7 g
Białko
22 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Często dopada nas "mały głód". W tym momencie, chcemy zjeść coś szybkiego i prostego w przygotowaniu. Jednocześnie brak pomysłów sprawia, że decydujemy się zamówić przekąskę z pobliskiej restauracji. Okazuje się, że wcale nie musimy wydawać więcej, by zjeść smaczne i pożywne danie! Rozwiązaniem dla nas będzie bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami, który z pewnością nas nie rozczaruje. Jest to kultowa i bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która przypadnie do gustu wegetarianom i nie tylko. Jest to danie o unikalnych walorach smakowych, które zabierze nas w kulinarną podróż do Włoch i poniekąd także i Grecji. Czas więc otworzyć się na całkiem nowe doznania smakowe.

Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami - przygotujesz go bez wysiłku


Po długim i męczącym dniu z pewnością nie mamy ochoty na to, by spędzić jeszcze więcej czasu w kuchni. Raczej skupiamy się na tym, by przygotować "coś" na szybko, a także, by choć na chwilę zaspokoić swój apetyt. Wobec tego, zapiekany bakłażan z pomidorami i serem mozzarella będzie jednym z najlepszych rozwiązań. Tak naprawdę, nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia, przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Wystarczy pokroić bakłażana w plastry, natrzeć pastą z czosnku i oliwy, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wystarczy położyć pomidory i powtórzyć to samo układając kolejną warstwę. Na końcu całość wystarczy przykryć lekkim serem mozzarella i gotowe. Po upieczeniu będziemy mogli cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem i pożywnością, ale także i unikalnym aromatem, który zachęci nas do jedzenia.

Zapiekany bakłażan z pomidorami - jak można urozmaicić przepis?


Bakłażan zapiekany z mozzarellą i pomidorami to danie kompletne. Oczywiście, klasyczny przepis możemy interpretować w absolutnie dowolny sposób. Jeśli mamy na to ochotę, możemy dodać jedną warstwę z podsmażanego mięsa mielonego. Wówczas danie to zachwyci nawet zagorzałych mięsożerców. Możemy także zdecydować się na dodanie suszonych ziół jak np. oregano, tymianek czy rozmaryn. Sprawią one, że danie nabierze jeszcze przyjemniejszego posmaku i aromatu. Finalnie, możemy także zdecydować się na przygotowanie dipów. Świetnie sprawdzi się tu sos pomidorowy z dodatkiem chilli i świeżej bazylii. Dobrym pomysłem może okazać się także klasyczny sos czosnkowy, jeśli nie przepadamy za pikantnymi dodatkami. W tym wypadku możemy już postawić na pełną dowolność i własną kreatywność.

Przygotowanie

55 min
  • krok 1

    10 min
    Bakłażany umyj, pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na chwilę, aby puściły wodę (w ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku).
  • Krok 2

    5 min
    Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Tak przygotowaną pastę rozłóż na plastrach bakłażana.
  • Krok 3

    5 min
    Do naczynia żaroodpornego wlej 3 łyżki oliwy, włóż kilka plastrów bakłażana, na wierzch połóż pokrojone pomidory, a na nich rozłóż mozzarellę. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser. Całość posyp suszonym oregano.
  • Krok 4

    35 min
    Tak przygotowane bakłażany z mozzarellą i pomidorami piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj, gdy danie jest ciepłe.
Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

krok 1 z 4

Bakłażany umyj, pokrój w plastry, posyp solą i odstaw na chwilę, aby puściły wodę (w ten sposób pozbędziesz się gorzkiego smaku).

Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

Krok 2 z 4

Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj 3 łyżki oliwy, wymieszaj. Tak przygotowaną pastę rozłóż na plastrach bakłażana.

Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

Krok 3 z 4

Do naczynia żaroodpornego wlej 3 łyżki oliwy, włóż kilka plastrów bakłażana, na wierzch połóż pokrojone pomidory, a na nich rozłóż mozzarellę. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser. Całość posyp suszonym oregano.

Zapiekany bakłażan z mozzarellą i pomidorami

Krok 4 z 4

Tak przygotowane bakłażany z mozzarellą i pomidorami piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podawaj, gdy danie jest ciepłe.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Ewelina

Zdecydowanie źle dobrany ser przez co danie jest bez wyrazu, a ma potencjał. Dałabym z dodatkiem fety plus suszone pomidory.
Anonim (niezweryfikowany) 11/27/2023-09:26 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:55 CET
Ewelino, dziękujemy za podpowiedź. Jeśli mozzarella jest zbyt delikatna, możesz zamienić ją na inny, bardziej wyrazisty ser albo wymieszać mozzarellę z innym serem. Możesz też bardziej doprawić całą zapiekankę.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zapiekany łosoś w piekarniku

    Zapiekany łosoś w piekarniku

    20 min Łatwy
  • Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

    Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

    1 godz Łatwy
  • Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

    Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

    Ryż zapiekany z warzywami i żółtym serem

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu