Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Smażony dorsz bałtycki
Dodaj do CookBook

Smażony dorsz bałtycki

(4)
27 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Motorek70
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Filet z dorsza
trochę
Pieprz
trochę
Olej
0.5 
Cytryna
1 
Jajko
trochę
Mąka pszenna
0.5  opakowanie
POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.5 g
Wartość energetyczna
143.6 kcal
Tłuszcze
5.7 g
Białko
20.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Dorsz bałtycki to gatunek słonowodnej ryby występującej w Bałtyku. Uważany jest wręcz za króla tych wód. Ta drapieżna ryba potrafił osiągnąć nawet 1,5 metra długości, ale dziś rzadko już zdarzają się tak duże egzemplarze. Dorsze mają wydłużone, owalne w przekroju poprzecznym ciało. Ich głowa jest duża, szeroka, wręcz nieproporcjonalna do wielkości ciała. Pysk o charakterystycznym, zaostrzonym kształcie. W paszczy, jak na drapieżnika przystało, solidne uzębienie, zdecydowanie podkreślające drapieżny charakter ryby. Dorsz ma niezwykle smaczne, delikatne w smaku mięso. Ma ono lekko kremowy kolor, jest jędrne i zwarte. W wyniku obróbki termicznej dzieli się na charakterystyczne płatki. Ta wyjątkowo apetyczna ryba ma wielu miłośników. Można z niej przyrządzać rozmaite rybne dania, ale najsmaczniejszy jest dorsz smażony w panierce.


Dorsz to gatunek ryby, który występuje nie tylko w Bałtyku. Jego odmiany znaleźć można w Oceanie Atlantyckim, a także w Pacyfiku. Dania z niego przyrządzane serwowane są niemal w każdym zakątku świata. Dorsz to między innymi główny składnik angielskiego dania fish&chips, a w Portugalii - gwiazda wigilijnego stołu. W Polsce także przygotowuje się go na wiele sposobów. Dziś rybę tę przyrządzamy prosto, bo jak twierdzą niektórzy, tak właśnie smakuje najlepiej. Osuszone kawałki dorsza bałtyckiego posypujemy przyprawą z WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Po zamoczeniu dorsza w jajku i mące rybę smażymy na rozgrzanej patelni. Smażony dorsz bałtycki świetnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.


Aby dorsz smażony smakował wyśmienicie, potrzebna będzie świeża, wypatroszona ryba. Należy ją dokładnie umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowaną rybę przyprawiamy. Najlepiej do tego celu nadaje się WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Delikatnie podkreśli ona smak dorsza i sprawi, że będzie on wyjątkowo smaczny. Rybę lekko oprószamy też pieprzem. Doda on nieco ostrości potrawie. Niezastąpionym dodatkiem będzie też sok z cytryny, którym należy skropić rybę. Tak przygotowanego dorsza moczymy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w mące. Ryba najlepiej smakuje smażona na głębokim oleju. Należy go więc rozgrzać na patelni, a kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę ułożyć w nim ryby. Dorsza smażymy przez kilka minut wpierw z jednej, a następnie z drugiej strony. Kiedy panierka będzie apetycznie rumiana, wyjmujemy rybę i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    10 min
    Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy Pomysłem na… WINIARY.
  • Krok 2

    2 min
    Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w mące.
  • Krok 3

    14 min
    Smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
  • Krok 4

    1 min
    Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny.
Smażony dorsz bałtycki

Krok 1 z 4

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy Pomysłem na… WINIARY.

Smażony dorsz bałtycki

Krok 2 z 4

Rybę obtaczamy w jajku, a następnie w mące.

Smażony dorsz bałtycki

Krok 3 z 4

Smażymy na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.

Smażony dorsz bałtycki

Krok 4 z 4

Skrapiamy sokiem z wyciśniętej cytryny.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Rob

Po co jeszcze jarzynka ,wegeta czy inne wynalazki z glutaminianem sodu , po paprać, sól , pieprz to podstawa.Zioła jak ktoś lubi do panierki i ok
Anonim (niezweryfikowany) 01/22/2021-12:46 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 02/02/2021-12:45 CET
Rob, każdy robi na swój sposób. Przepis nie jest jedynym sposobem na usmażenie takiej rybki :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    Smażony ryż z kurczakiem i ananasem

    19 min Łatwy
  • Kurczak smażony w ziołach i jogurcie

    Kurczak smażony w ziołach i jogurcie

    1 godz 20 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    Zupa ogórkowa z ogórkami podsmażonymi na masełku i koprem z baldachem ze słoika

    2 godz 8 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu