Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krupnik dyniowy z kapustą

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Krupnik dyniowy z kapustą

(1)
22 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Krupnik polski z uratowanymi marchewkami WINIARY
300  g
Dynia
4  liści
Kapusta włoska
0.25 
Seler korzeń
trochę
Oliwa do smażenia
trochę
Sól i pieprz do smaku
trochę
Natka pietruszki
trochę
2-3 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
16.2 g
Wartość energetyczna
141.6 kcal
Tłuszcze
2.4 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Krupnik to jedna z zup, które tradycyjnie kojarzą się z kuchnią polską. I trudno się dziwić. Obecność takich składników jak kasza jęczmienna, liście laurowe i ziele angielskie, przywołują smaki dzieciństwa, rodem z babcinej kuchni.


Dodatkowo krupnik idealnie rozgrzewa w długie, jesienne wieczory. Wystarczy, że dodasz do niego pokrojone warzywa i gotowe. Do naszej zupy wrzucimy to, co akurat mamy pod ręką. Kawałek selera, dyni, pokrojone na małe kawałki liście kapusty. Warzywa podsmażamy na odrobinie oleju i dodajemy świeżo starty korzeń imbiru. Dzięki temu zupa stanie się jeszcze bardziej rozgrzewająca.


Jako bazy użyjemy polskiego krupniku WINIARY z uratowanymi marchewkami. Do jego przygotowania wykorzystano warzywa, które ze względu na nietypową wielkość, niespotykany kształt lub drobne przebarwienia na skórce nie trafiłyby do produkcji.


Nasz krupnik to zupa przygotowana z miłością… i wyrozumiałością dla niedoskonałego wyglądu pysznych warzyw. Gotowe danie dopraw wedle uznania i posyp pietruszką. Jesienią, taka domowa pożywna zupa, to podstawa.

Przygotowanie

22 min
  • Krok 1

    5 min
    Dynię pokrój w kostkę. Kawałek selera pokrój drobno, też w kostkę. Kapustę posiekaj.
  • Krok 2

    10 min
    W garnku rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć pokrojoną dynię i seler. Całość przesmaż, aż warzywa lekko się zarumienią. Na końcu dodaj pokrojoną kapustę i ewentualnie starty imbir.
  • Krok 3

    6 min
    Do garnka wlej 750 ml zimnej wody i dodaj zawartość opakowania z krupnikiem WINIARY. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 5 min. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 4

    1 min
    Gotową zupę podawaj z natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • środek do polerowania kuchni
  • Wegańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    Krupnik rodzinna zupa WINIARY

    15 min Łatwy
  • Krupnik z kaszą bulgur

    Krupnik z kaszą bulgur

    35 min Łatwy
  • Krupnik z papryką i porem

    Krupnik z papryką i porem

    1 godz 14 min Łatwy
  • Krupnik z boczkiem i brukselką

    Krupnik z boczkiem i brukselką

    1 godz 17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu