Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Spaghetti z mięsem mielonym I sosem
Dodaj do CookBook

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

(3)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest teachmetiger
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Makaron spaghetti
500  g
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
1  puszka
Pomidory z puszki krojone
100  g
Pomidory z puszki krojone
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
6  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oregano
1  łyżeczka
Cukier
1  łyżeczka
Ocet balsamiczny
40  g
Ser parmezan
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
105.4 g
Wartość energetyczna
905.9 kcal
Tłuszcze
37.8 g
Białko
46.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kuchnia włoska ma szerokie grono wielbicieli i nic dziwnego – oferuje pełno dań, które są proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle smakowite. Często przygotowuje się dania na bazie makaronu, a jeden z najpopularniejszych wariantów to spaghetti z mięsem mielonym. Pomysł na tę potrawę zrodził się w Bolonii już w V wieku naszej ery, co może być dla niektórych zaskakujące. Co ciekawe, Włosi w tamtym okresie nie znali jeszcze pomidorów, więc spożywano po prostu spaghetti z mięsem. Musiało upłynąć kilka stuleci, zanim w Europie pojawiły się pomidory sprowadzone z Ameryki – nastąpiło to dopiero w XVIII wieku. Włosi szybko zaczęli udoskonalać receptury powszechnie lubianych potraw i tak pojawiło się spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym.


Przepis na spaghetti z mięsem mielonym

Przygotowanie spaghetti z mięsem mielonym nie jest trudne – potrwa około 35 minut. Najważniejsza jest jakość stosowanych składników – warto postawić na produkty od zaufanych producentów. Do przygotowania tego dania niezbędny będzie makaron typu spaghetti oraz mięso mielone wieprzowo-wołowe. Potrzebne będą także pomidory z puszki krojone – to właśnie na ich bazie postawnie sos do spaghetti z mięsem mielonym. Dla wzbogacenia smaku stosuje się również cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek. Nie obejdzie się oczywiście bez aromatycznych przypraw, dzięki którym potrawa nabierze wyjątkowego charakteru –  należy dodać trochę oregano, pieprzu czarnego oraz soli. Ważny jest również właściwy sposób gotowania makaronu – najlepszy będzie al dente. Zaleca się także, aby każdą porcję spaghetti z mięsem mielonym po ułożeniu na talerzu posypać utartym serem parmezanem – Włosi nie wyobrażają sobie jedzenia makaronu bez tego dodatku!


Spaghetti z mięsem mielonym na każdą okazję

Kuchnia włoska oferuje wiele uniwersalnych dań, które szybko znikną z talerzy podczas rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Spaghetti z mięsem mielonym zawiera składniki powszechnie znane i często spożywane, a więc podanie tej potrawy z pewnością zrobi dobre wrażenie na zaproszonych gościach. Warto zarezerwować sobie odpowiednio dużo czasu na przygotowanie tego dania. Najwięcej czasu wymaga sos do spaghetti z mięsem – pomidory z puszki należy gotować na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas. Ponadto, mięso przed połączeniem z przygotowanym sosem wymaga podsmażenia na patelni. Jednak można znacząco skrócić czas przygotowania potrawy, wykorzystując gotowy sos boloński, dostępny w ofercie marki WINIARY.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na 3 łyżkach oliwy.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaję pomidory razem z zalewą. Mieszam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Do sosu dodaję koncentrat. Przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję cukier i ocet.
  • Krok 4

    7 min
    Mięso podsmażam na łyżce oliwy przez ok. 7 minut (rozdrabniam je widelcem). Doprawiam solą i pieprzem.
  • Krok 5

    5 min
    Sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję na małym ogniu ok. 5 minut.
  • Krok 6

    2 min
    Makaron gotuję al dente w dużej ilości lekko osolonej wody z łyżką oliwy. Odcedzam na sicie, przelewam letnią wodą.
  • Krok 7

    2 min
    Makaron polewam sosem. Posypuję odrobiną sera.
Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 1 z 7

Cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażam na 3 łyżkach oliwy.

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 2 z 7

Dodaję pomidory razem z zalewą. Mieszam i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 3 z 7

Do sosu dodaję koncentrat. Przyprawiam do smaku. Na końcu dodaję cukier i ocet.

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 4 z 7

Mięso podsmażam na łyżce oliwy przez ok. 7 minut (rozdrabniam je widelcem). Doprawiam solą i pieprzem.

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 5 z 7

Sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję na małym ogniu ok. 5 minut.

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 6 z 7

Makaron gotuję al dente w dużej ilości lekko osolonej wody z łyżką oliwy. Odcedzam na sicie, przelewam letnią wodą.

Spaghetti z mięsem mielonym I sosem

Krok 7 z 7

Makaron polewam sosem. Posypuję odrobiną sera.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Makaron
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z makaronem
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste spaghetti po bolońsku

    Proste spaghetti po bolońsku

    30 min Łatwy
  • Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    1 godz 57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu