Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Spaghetti Carbonara
Dodaj do CookBook

Spaghetti Carbonara

(3)
30 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
35  ml
Śmietanka 30%
225  g
Makaron spaghetti
75  g
Boczek wędzony
trochę
Sól
1  opakowanie
WINIARY Sos 4 sery Italia
1  opakowanie
Pomysł na... Spaghetti Carbonara
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.9 g
Wartość energetyczna
500.5 kcal
Tłuszcze
18 g
Białko
24.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Spaghetti carbonara to pyszne i popularne danie kuchni włoskiej. Jak większość potraw z tego kraju, składa się z niewielkiej liczby składników, a mimo to smakuje doskonale. Carbonara jest także łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako szybki obiad. Podobno danie to zostało wymyślone pod koniec II wojny światowej przez amerykańskich żołnierzy, którzy wykorzystali do przygotowania posiłku składniki, które znają i lubią, czyli bekon oraz jajka, a następnie połączyli go z włoskim makaronem spaghetti. Dopiero w późniejszych latach przepis ten miał zostać zmodyfikowany w Rzymie i uznany za włoskie danie. Inna teoria głosi, że danie powstało jako wariacja na temat pewnej włoskiej potrawy, popularnej szczególnie w południowych Włoszech, cacio e uova (dosłownie "ser i jajka"). Carbonarę w ten sposób mieli wymyślić węglarze z Lacjum.

Warto pamiętać, że pojęcie "sos carbonara" oryginalnie uważane jest za błędne, ponieważ dopiero w połączeniu z makaronem tworzy danie, nazywane "pasta alla carbonara". Wśród składników znajduje się przede wszystkim boczek wędzony, jajko oraz sery, a także sól i pieprz. Na przestrzeni lat przepis ten został zmodyfikowany i wzbogacony o śmietanę oraz przyprawy. W klasycznej kuchni włoskiej wykorzystuje się boczek pancetta lub szynkę guanciale oraz ser pecorino romano lub parmezan. Bardzo ważne jest też ugotowanie makaronu al dente - Włosi nie lubią, kiedy pasta jest rozgotowana. Masę jajeczną zwykle miesza się poza patelnią, ale kiedy makaron jest jeszcze ciepły. Dzięki temu białko ma szansę się ściąć, ale nie zrobi się jajecznica. Jajko dobrze jest sparzyć przed przygotowaniem. Niektóre przepisy podają, aby podczas przygotowywania używać tylko żółtek, zamiast całych jajek. Makaron carbonara świetnie pasuje jako danie obiadowe, ale także jako szybka przystawka. Dobrze czuje się w towarzystwie białego wina, a także gorącej herbaty z cytryną.

Makaron carbonara, czyli tę jedną z najsłynniejszych włoskich potraw, szybko i łatwo przygotujemy, wykorzystując Sos WINIARY 4 Sery Italia. Zgodnie z zasadami, najpierw gotujemy makaron, a potem zabieramy się za przygotowanie serowego sosu na śmietance z dodatkiem chrupkiego boczku. Sos mieszamy z makaronem i od razu podajemy. Dzięki zastosowaniu produktów WINIARY nie ma potrzeby dodatkowego doprawiania do smaku - wszystko będzie idealnie wyważone, a spaghetti pyszne. Danie można udekorować natką pietruszki lub gałązką świeżych ziół. Świetnie sprawdzi się np. mięta lub bazylia, a także oregano. Smacznego!

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    10 min
    Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu.
  • Krok 2

    5 min
    Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na rumiano.
  • Krok 3

    5 min
    Sos połącz z 200 ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gotuj 1 minutę.
  • Krok 4

    5 min
    Możesz połączyć z Sosem Cztery Sery albo Sosem Italia Carbonara - wg upodobania.
  • Krok 5

    5 min
    Gorący makaron połącz z sosem. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Spaghetti Carbonara

Krok 1 z 5

Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu.

Spaghetti Carbonara

Krok 2 z 5

Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na rumiano.

Spaghetti Carbonara

Krok 3 z 5

Sos połącz z 200 ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Gotuj 1 minutę.

Spaghetti Carbonara

Krok 4 z 5

Możesz połączyć z Sosem Cztery Sery albo Sosem Italia Carbonara - wg upodobania.

Spaghetti Carbonara

Krok 5 z 5

Gorący makaron połącz z sosem. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Marco

Śmietana w Carbonarze, mamma mia! Kto to wymyślił?
Anonim (niezweryfikowany) 01/05/2024-11:56 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2024-03:02 CET
To nasza luźna interpretacja tego dania. Jeśli wolisz, możesz przygotować ten makaron według klasycznego przepisu. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Dzień Matki
  • Dzień ojca
  • Jesień
  • Kuchnia włoska
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Randka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Tanie gotowanie
  • Weekend
  • Zima
  • Z makaronem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Proste spaghetti po bolońsku

    Proste spaghetti po bolońsku

    30 min Łatwy
  • Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    Spaghetti bolognese z klopsikami i warzywami

    1 godz 3 min Łatwy
  • Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    Spaghetti z cukinią, pieczarkami i groszkiem

    45 min Łatwy
  • Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    Zupa krem z marchwi z marchewkowym spaghetti i sosem sojowym

    1 godz 57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu