Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską
Dodaj do CookBook

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską

(7)
40 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

25 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Ciasto francuskie
15  dag
Ser gouda
10  dag
Szynka chłopska
4  łyżek
Ketchup
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.9 g
Wartość energetyczna
94.9 kcal
Tłuszcze
6.7 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szukasz pomysłu na szybkie przekąski na przyjęcie albo wieczór filmowy? Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską na pewno przypadną Tobie i Twoim gościom do gustu. Są idealne na przyjęcia dla znajomych i rodziny, a ich przygotowanie jest bajecznie łatwe. Poza tym nie wymaga zbyt wielu składników, dlatego nawet jeśli nie masz za dużo czasu i czujesz, że brakuje Ci zdolności kulinarnych, poradzisz sobie z wykonaniem tych ślimaczków.

Przygotuj ciasto francuskie, ketchup, ser gouda i szynkę chłopską. Jeśli wolisz inną szynkę, możesz ją zastąpić. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na papierze i posmaruj całą jego powierzchnię ketchupem. Ser gouda zetrzyj na tarce, a następnie rozsyp na całym arkuszu ciasta. Na wierzchu połóż cienkie plastry szynki.

Ciasto francuskie zwiń jak roladę. Pamiętaj, by dociskać ją jak najszczelniej. Następnie pokrój ją w krążki o szerokości około 1,5 cm. Tak powstałe ślimaki układaj na płasko na blaszce do pieczenia. Z jednego ciasta powinno wyjść około 25 porcji. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw blaszkę. Piecz przez około 15-17 minut, aż ślimaczki się zarumienią.

Ślimaki z ciasta francuskiego z serem gouda i szynką chłopską możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Łączą w sobie smak tostów i niebanalną formę!

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    5 min
    Ciasto francuskie rozwijamy na papierze, smarujemy je na całej powierzchni ketchupem.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie na całą powierzchnię ścieramy żółty ser gouda, układamy szynkę.
  • Krok 3

    3 min
    Ciasto francuskie zawijamy jak roladę dość mocno dociskając.
  • Krok 4

    5 min
    Roladkę kroimy na krążki około 1,5 cm. Przekładamy ślimaki na płasko.
  • Krok 5

    15 min
    Przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 15-17 minut. Ślimaki mają być zarumienione.
  • Krok 6

    2 min
    Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Anna

Jest podstawowy problem, produkty, które są poddane peklowaniu, nie powinny być nagrzewane do wysokiej temp, jaka jest wymagana przy pieczeniu ciasta francuskiego. No chyba że chcecie chorować!
Anonim (niezweryfikowany) 12/23/2023-07:08 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Dzień Matki
  • Impreza
  • Kanapki
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mecz piłki nożnej
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Weekend
  • Wieczór filmowy
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ślimaki drobiowe z boczkiem

    Ślimaki drobiowe z boczkiem

    3 godz 19 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu