Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bigos staropolski
Dodaj do CookBook

Bigos staropolski

(9)
4 godz 50 min
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Kostka mięsna WINIARY
400  g
Kapusta Kiszona
400  g
Kapusta biała
3  łyżek
Smalec
4 
Suszone grzyby
5 
Suszone śliwki
200  g
Łopatka wieprzowa
200  g
Wołowina duszona
200  g
Kiełbasa
100  g
Boczek wędzony
1 
Cebula
1  łyżka
Mąka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 
Liść laurowy
1  szczypta
Pieprz
1  szczypta
Majeranek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
29.3 g
Wartość energetyczna
411.6 kcal
Tłuszcze
25.2 g
Białko
17.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Mało kto wie, ale historia bigosu sięga XVII wieku. Pierwsza receptura na tę niezwykle popularną potrawę kuchni polskiej została opublikowana w książce kucharskiej "Compendium Ferculorum". Co ciekawe, ówczesny bigos nie miał w sobie ani krzty kapusty. Głównym jego składnikiem było drobno posiekane mięso lub ryby. Dodawano do niego rozmaite dodatki, w tym pietruszkę i cebulę, a potrzebną kwasowość smaku uzyskiwano w wyniku dodania do bigosu kwaśnych owoców, a często też octu. Co ważne, ówczesne danie w niczym nie przypominało smakiem dzisiejszej potrawy. Przepis na bigos staropolski ukształtował się bowiem nieco później. Jego przodkiem był "Bigos z kapustą", a głównym składnikiem kapusta, mięso i wędliny. Ważnym do niego dodatkiem była kapusta kiszona. Z powodzeniem zastąpiła wcześniej dodawane cytryny, limonki i inne kwaśne owoce. Współczesny bigos tradycyjny poniekąd nieco przypomina smakiem potrawę przygotowywaną na szlacheckich dworach i choć od tego czasu upłynęły wieki, wciąż jest ogromnie popularnym daniem.

Przepis na bigos staropolski jest bardzo prosty – mieszanka kapusty białej i kiszonej, kilka suszonych grzybów, śliwek, mięso i wędzony boczek. Dodatkowego smaku potrawie dodasz, wykorzystując smalec oraz koncentrat pomidorowy. Do przygotowania bigosu staropolskiego użyj Kostki mięsnej WINIARY, a całość przypraw majerankiem i liściem laurowym, które doskonale komponują się z tym polskim specjałem. Bigos staropolski możesz podać na świąteczny stół, jako dodatek do ryby. Do bigosu najlepiej smakują ziemniaki z wody lub lekko przypieczone na tłuszczu z dodatkiem cebulki. W każdej wersji i z przeróżnymi dodatkami smakuje wybornie. Co więcej, powszechnie znana jest teoria, że im więcej razy go podgrzejemy, tym będzie jeszcze smaczniejszy.

Aby przygotować wyśmienity w smaku staropolski bigos, potrzebne są wysokiej jakości składniki i wyraziste w smaku przyprawy. Koniecznie musi się też w nim znaleźć kostka mięsna. Mięso do bigosu nie może być zbyt chude. Świetnie sprawdzi się zatem łopatka wieprzowa, którą najlepiej upiec. Jednak najważniejszym elementem dania jest kapusta kiszona. Po odciśnięciu z niej nadmiaru wody wkładamy ją do garnka, dodajemy wcześniej namoczone i pokrojone śliwki oraz grzyby suszone, smalec, przyprawy. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu pokrywkę należy zdjąć w celu odparowania nadmiaru płynu. Dodana na tym etapie Kostka mięsna WINIARY sprawi, że smak naszej potrawy będzie wyjątkowy.

Aby bigos smakował wybornie, potrzebna będzie również kapusta biała, która złagodzi nadmierną kwaśność dania i doda mu odpowiedniego charakteru. Zanim połączymy ją z kiszoną, należy ją poszatkować i blanszować w gorącej wodzie przez około 10 minut. Kiedy składniki potrawy są już miękkie, wkładamy do bigosu wcześniej przesmażony boczek z cebulą, usmażoną kiełbasę, upieczone mięso oraz koncentrat pomidorowy. Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem i po dokładnym wymieszaniu dusimy pod przykryciem jeszcze przez około 30 minut. Po tym czasie możemy delektować się wybornym smakiem bigosu staropolskiego. Smacznego!
Zobacz inne pomysły na świąteczne dania >>


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

290 min
  • Krok 1

    120 min
    Zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub w naczyniu żaroodpornego - wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Po dwóch godzinach mięso będzie gotowe. Jeśli masz gotową pieczeń z łopatki, pomiń ten krok.
  • Krok 2

    60 min
    Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.
  • Krok 4

    10 min
    Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.
  • Krok 5

    30 min
    Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.
  • Krok 6

    10 min
    Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.
  • Krok 7

    10 min
    Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.
  • Krok 8

    5 min
    Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.
  • Krok 9

    5 min
    Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  • Krok 10

    30 min
    Duś około 30 minut.
Bigos staropolski

Krok 1 z 10

Zapiecz łopatkę w rękawie do pieczenia mięs lub w naczyniu żaroodpornego - wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Po dwóch godzinach mięso będzie gotowe. Jeśli masz gotową pieczeń z łopatki, pomiń ten krok.

Bigos staropolski

Krok 2 z 10

Namocz grzyby w letniej wodzie na około 60 minut.

Bigos staropolski

Krok 3 z 10

Kapustę odciśnij z nadmiaru wody, pokrój i włóż do garnka.

Bigos staropolski

Krok 4 z 10

Dodaj 2 łyżki smalcu, Kostkę Mięsną WINIARY oraz namoczone i pokrojone grzyby, śliwki i liść laurowy. Wlej 2 szklanki wody i zagotuj pod przykryciem.

Bigos staropolski

Krok 5 z 10

Odkryj na 15-20 minut, a następnie ponownie przykryj i gotuj do miękkości.

Bigos staropolski

Krok 6 z 10

Kapustę białą poszatkuj i blanszuj 10 minut. Połącz z kapustą kiszoną.

Bigos staropolski

Krok 7 z 10

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij, a następnie oprósz mąką.

Bigos staropolski

Krok 8 z 10

Kiełbasę pokrój i podsmaż na łyżce smalcu.

Bigos staropolski

Krok 9 z 10

Do kapusty dodaj boczek z cebulą, kiełbasę, mięso pieczone i duszone oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw pieprzem i majerankiem.

Bigos staropolski

Krok 10 z 10

Duś około 30 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Marcin

Łopatkę przyprawiać przed pieczeniem?
Anonim (niezweryfikowany) 12/17/2023-03:55 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/15/2024-03:35 CET
Marcin, możesz przyprawić, ale nie jest to konieczne.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Bigos cygański

    Bigos cygański

    1 godz 13 min Łatwy
  • Bigos myśliwski

    Bigos myśliwski

    2 godz 15 min Łatwy
  • Bigos z młodej kapusty

    Bigos z młodej kapusty

    1 godz 10 min Łatwy
  • Bigos z boczniakami

    Bigos z boczniakami

    2 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu