Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto śmietanowe z galaretkami
Dodaj do CookBook

Ciasto śmietanowe z galaretkami

(0)
4 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
8 
Jajko
8  łyżek
Cukier
6  łyżek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
3  łyżeczek
Żelatyna
500  ml
Śmietana 30%
3  łyżek
Cukier
1  opakowanie
Galaretka wiśniowy smak WINIARY
1  opakowanie
Galaretka Winiary o smaku agrestowym
0.75  szklanka
Woda
1  łyżka
Cukier
0.5 
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.8 g
Wartość energetyczna
189.9 kcal
Tłuszcze
11.2 g
Białko
5.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pulchna i rozpływająca się w ustach słodkość! Ciasto śmietanowe z galaretką wiśniową i agrestową przygotowujemy na biszkopcie nasączanym ponczem z cukrem i sokiem z cytryny, a wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem. Ciasto z masą śmietankową i galaretką podawaj schłodzone – w zależności od tego, w jakiej formie upieczesz biszkopt i jak dużą porcję masy śmietankowej nałożysz na pierwszy blat biszkoptu, Twoje śmietankowe ciasto może być naprawdę wysokie!

Przygotowanie

260 min
  • Krok 1

    10 min
    Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.
  • Krok 2

    5 min
    Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
  • Krok 3

    35 min
    Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
  • Krok 4

    5 min
    Połącz składniki ponczu, wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.
  • Krok 6

    15 min
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.
  • Krok 7

    180 min
    Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.
Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 1 z 7

Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Dodaj cukier, następnie żółtka, jeszcze przez chwilę ubijaj.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 2 z 7

Następnie delikatnie wymieszaj z mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 3 z 7

Wyłóż do wysmarowanej blachy (21x36 cm), wyrównaj. Piecz w temp.160 stopni Celsjusza przez 35 minut. Ostudź i przekrój na 2 blaty.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 4 z 7

Połącz składniki ponczu, wymieszaj.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 5 z 7

Każdą galaretkę przygotuj oddzielnie w 400 ml wrzącej wody, ostudź i wstaw do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w kostkę i połącz z masą śmietankową.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 6 z 7

Dobrze schłodzoną śmietanę ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Żelatynę rozprowadź w 100 ml gorącej wody i jeszcze letnią dodaj do śmietany energicznie ubijając. Dodaj galaretki, wymieszaj i wyłóż na nasączony biszkopt, przykryj drugim blatem.

Ciasto śmietanowe z galaretkami

Krok 7 z 7

Ciasto wstaw do lodówki na około 3 godziny. Następnie posyp cukrem pudrem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Elżbieta

Biszkopt trudne za niski
Anonim (niezweryfikowany) 10/19/2023-05:15 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Z jajkami

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z truskawkami i galaretką

    Ciasto z truskawkami i galaretką

    1 godz 28 min Łatwy
  • Ciasto czekoladowe z majonezem

    Ciasto czekoladowe z majonezem

    56 min Łatwy
  • Ciasto na pizzę z mlekiem

    Ciasto na pizzę z mlekiem

    1 godz 20 min Łatwy
  • Korzenne ciasto marchewkowe

    Korzenne ciasto marchewkowe

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu