Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta z grzybami leśnymi
Dodaj do CookBook

Tarta z grzybami leśnymi

(1)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
150  g
Zimne masło
1  szczypta
Sól
1 
Jajko
700  g
Grzyby leśne
trochę
Tymianek
1  kostka
Bulion grzybowy WINIARY
100  ml
Białe wino
1 
Cebula
50  g
Masło
250  g
Kwaśna Śmietana 18%
2 
Jajko
50  ml
Śmietanka 30%
0.5  łyżeczka
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
54.8 g
Wartość energetyczna
877.4 kcal
Tłuszcze
62.8 g
Białko
25.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
W chłodne, jesienne wieczory polecamy tartę z grzybami leśnymi. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie wodę, mąkę, masło, grzyby i przyprawy!

Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.

Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i jajko. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  • Krok 2

    30 min
    Włóż do lodówki na 30 minut.
  • Krok 3

    2 min
    Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
  • Krok 4

    5 min
    Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
  • Krok 5

    2 min
    Zrób widelcem dziurki w spodzie.
  • Krok 6

    20 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 20 minut.
  • Krok 7 - FARSZ

    5 min
    Cebulę i grzyby pokrój w drobną kostkę.
  • Krok 8 - FARSZ

    10 min
    Podsmaż cebulę na maśle, dodaj tymianek oraz grzyby. Smaż, aż nadmiar wody z grzybów odparuje.
  • Krok 9 - FARSZ

    8 min
    Dolej 100 ml wina, dorzuć kostkę bulionu grzybowego WINIARY, ponownie zredukuj do odparowania alkoholu.
  • Krok 10

    1 min
    Podsmażony farsz przełóż na podpieczony spód i zalej masą śmietanowo-jajeczną.
  • Krok 11

    20 min
    Do piekarnika rozgrzanego do 180°C wstaw ponownie tartę, tym razem z farszem i piecz ok. 15-20 minut, aż masa będzie ścięta.
  • WSKAZÓWKA

    10 min
    Przed krojeniem warto odczekać 10-15 minut, żeby farsz był zwarty.
Tarta z grzybami leśnymi

Krok 1 z 12

Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i jajko. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 2 z 12

Krok 2

Włóż do lodówki na 30 minut.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 3 z 12

Krok 3

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 4 z 12

Krok 4

Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 5 z 12

Krok 5

Zrób widelcem dziurki w spodzie.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 6 z 12

Krok 6

Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz przez 20 minut.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 7 - FARSZ z 12

Krok 7 - FARSZ

Cebulę i grzyby pokrój w drobną kostkę.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 8 - FARSZ z 12

Krok 8 - FARSZ

Podsmaż cebulę na maśle, dodaj tymianek oraz grzyby. Smaż, aż nadmiar wody z grzybów odparuje.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 9 - FARSZ z 12

Krok 9 - FARSZ

Dolej 100 ml wina, dorzuć kostkę bulionu grzybowego WINIARY, ponownie zredukuj do odparowania alkoholu.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 10 z 12

Krok 10

Podsmażony farsz przełóż na podpieczony spód i zalej masą śmietanowo-jajeczną.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 11 z 12

Krok 11

Do piekarnika rozgrzanego do 180°C wstaw ponownie tartę, tym razem z farszem i piecz ok. 15-20 minut, aż masa będzie ścięta.

Tarta z grzybami leśnymi

WSKAZÓWKA z 12

WSKAZÓWKA

Przed krojeniem warto odczekać 10-15 minut, żeby farsz był zwarty.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

Aneta

Bardzo zly przepis na tarte. Wlasnie zrobilam. Grzybki wyszly super ale tarta bez wyrazu, bardzo ciezka. Nie polecam
Anonim (niezweryfikowany) 09/11/2023-04:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/15/2025-02:15 CEST
Zmieniliśmy przepis. Zachęcamy do wypróbowania. Mamy nadzieję, że teraz wszystko się uda, a tarta szybko zniknie ze stołu 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Tarta bananowa

    Tarta bananowa

    1 godz 31 min Łatwy
  • Cytrynowe Tartaletki

    Cytrynowe Tartaletki

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu