Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Zupa z cukinii z makaronem
Dodaj do CookBook

Zupa z cukinii z makaronem

(5)
34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Cukinia średniej wielkości
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
1 
Młoda marchewka
1  kawałek
Młody seler
1 
Biała część młodego pora
2 
Nieduże pomidory
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
0.5  szklanka
Makaron (raczej drobny)
2  łyżek
Oliwa
0.25  szklanka
Śmietanka kremówka 30%
trochę
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19 g
Wartość energetyczna
208.5 kcal
Tłuszcze
13.2 g
Białko
4.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Obfitość lata skazuje mnie na spędzanie każdej wolnej chwili w kuchni na przygotowywaniu co rusz innych pyszności. Jedyne, co jest mnie w stanie przed tym powstrzymać, a właściwie tylko ograniczyć czas pichcenia, to wysokie temperatury. Im goręcej, tym mniej chce się stać przy garach, ale nawet wówczas można przygotować coś pysznego. Na przykład zupę z cukinii z makaronem.

Zupę przygotowałam na aromatycznym Bulionie warzywnym WINIARY.
Wystarczyło poddusić cukinię z cebulką, czosnkiem i dodatkiem świeżych listków tymianku, dodać pomidory, podlać bulionem, chwilę gotować, a potem jeszcze tylko trochę poczekać, aż zupa przestygnie na talerzach. Dodatek makaronu sprawia, że zupa jest pożywna, więc nikt nie będzie tęsknił za drugim daniem, które można przesunąć bliżej końca drugiej połowy dnia i podać w postaci obiadokolacji.

Młoda cukinia nie wymaga obierania ani usuwania pestek, ale z czasem pestki będą większe i takich dobrze jest pozbawić dojrzalsze okazy, podobnie jak twardej skórki. Można to z łatwością zrobić krojąc cukinię wzdłuż na pół, a następnie za pomocą łyżeczki usunąć miąższ z pestkami.

Z podanych proporcji przygotujecie 4 porcje zupy.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    3 min
    Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)
  • Krok 3

    5 min
    Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.
  • Krok 4

    10 min
    Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
  • Krok 5

    10 min
    Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.
  • Krok 6

    1 min
    Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.
Zupa z cukinii z makaronem

Krok 1 z 6

Cukinię, marchewkę, pomidory, cebulkę kroimy w kostkę, por w ćwierćtalarki, seler w kostkę.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 2 z 6

Lekko rozgrzewamy oliwę, dusimy cebulkę i por z dodatkiem listków tymianku (trochę listków odkładamy do dekoracji zupy na talerzach)

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 3 z 6

Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy chwilę, aż czosnek uwolni swój aromat.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 4 z 6

Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, seler i marchewkę, dusimy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 5 z 6

Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę dusimy, podlewamy bulionem przygotowanym według instrukcji na opakowaniu, chwilę gotujemy, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (można je pozostawić al dente lub gotować do miękkości). Dodajemy makaron.

Zupa z cukinii z makaronem

Krok 6 z 6

Zupę zabielamy śmietanką. Na talerzach dekorujemy listkami tymianku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Zupa z jarmużu

    Zupa z jarmużu

    45 min Łatwy
  • Zupa fasolowa z puszki na boczku

    Zupa fasolowa z puszki na boczku

    48 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu