Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Domowe ogórki małosolne – przepis
Dodaj do CookBook

Domowe ogórki małosolne – przepis

(4)
20 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

1

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
25 
Ogórek gruntowy (najlepiej małe, niepędzone, u mnie 25 sztuk na słoik o pojemności 3 l)
1  kawałek
Korzeń chrzanu
5  ząbków
Czosnek
5  gałązek
Koper z baldachem
1 
Liść chrzanu
3  czubatych łyżek
Sól (1 czubata łyżka soli na 1 l wody)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.4 g
Wartość energetyczna
113.7 kcal
Tłuszcze
1 g
Białko
4.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Domowe ogórki małosolne są bardzo proste w przygotowaniu i naprawdę nie ma możliwości, żeby się nie udały. Wystarczy duży słoik lub gliniany garnczek, dobrej jakości ogórki – najlepiej z zaprzyjaźnionego straganu, woda z solą, czosnek, koper i chrzan. Zresztą sprawdźcie przepis. Ogórki będą dobre do jedzenia już na drugi dzień, o ile zalejecie je gorącą wodą. Moim zdaniem najpyszniejsze są trzeciego dnia, ale jeśli nie uda Wam się odczekać tak długo, zjedzcie wcześniej i nastawcie nowe. Ogórki małosolne możecie wykorzystać do przygotowania ogórkowej z małosolniaków lub chłodnika, na który przepis już niebawem! Smacznego!

Nie kupuj tego, co możesz zrobić w domu! Domowe przetwory i inne pyszności są nie tylko zdrowsze, ale też bardzo proste!
Jak zrobić kompot z wiśni? Kompoty z letnich owoców
Domowe masło orzechowe
Domowe musli z owocami na zupę śniadaniową
Jak suszyć owoce na zupę lub przekąskę?
Jak suszyć grzyby?
Pomidory i przetwory na zimę
5 sposobów na przygotowanie dyni na zupę
Domowy zakwas na żurek
Przepis na chrzan domowy
Domowe pesto
Domowy makaron do rosołu
Domowy susz warzywny
Zimowa granola do zupy mlecznej
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Jak zrobić uszka do barszczu?Pomidolove lato, czyli wszystko o pomidorach
…a to nawet nie połowa naszych pomysłów na jeszcze ciekawsze i pyszniejsze gotowanie!

Przygotowanie

20 min
  • Krok 1

    10 min
    Ogórki dokładnie myjemy, układamy ciasno w słoiku, od czasu do czasu dodając ząbek czosnku, kawałek pokrojonego wzdłuż korzenia chrzanu oraz jego liść, gałązkę kopru.
  • Krok 2

    5 min
    Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (nie ma znaczenia czy będzie gorąca, czy lekko przestudzona), zalewamy ogórki.
  • Krok 3

    5 min
    Przykrywamy słoik gazą lub talerzykiem, odstawiamy na kilka dni.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowe jagodzianki

    Domowe jagodzianki

    3 godz 25 min Łatwy
  • Domowe warzywa z patelni z mięsem

    Domowe warzywa z patelni z mięsem

    51 min Łatwy
  • Domowe pity z bobem i jajkiem

    Domowe pity z bobem i jajkiem

    2 godz Łatwy
  • Domowe biszkopciki

    Domowe biszkopciki

    37 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu