Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis
Dodaj do CookBook

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

(3)
1 godz 32 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Olivier Kijak
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna
250  ml
Woda
4  łyżek
Oliwa z oliwek
0.5  łyżeczka
Sól
300  g
Twaróg półtłusty
1 
Cebula
500  g
Ziemniaki
2  łyżeczek
Masło klarowane
0.5  łyżeczka
Sól
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
93.1 g
Wartość energetyczna
590.2 kcal
Tłuszcze
15.3 g
Białko
19.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pierogi ruskie są daniem wywodzącym się z historycznej Rusi. To właśnie stamtąd pierogi ruskie trafiły na ziemie polskie i pozostały z nami aż do dziś. Pierogi ruskie są powszechnie lubianym daniem obiadowym. W wielu domach jada się je na co dzień lub przygotowuje większa ilość, którą następnie można zamrozić i później odgrzać, gdy zabraknie innych pomysłów na obiad. Ugotowane pierogi można wielokrotnie odgrzewać na patelni. Niektórzy nawet bardziej cenią podsmażane niż te prosto z garnka.


Wiele osób sprawdza przepis na tradycyjne pierogi ruskie, bo to jedno z najważniejszych dań wigilijnych. Ruskie pierogi rywalizują o miano ważnej potrawy wigilijnej z pierogami z kapustą i grzybami.


Oprócz zachowania odpowiednich proporcji przy przygotowywaniu pierogów ruskich ważna będzie także jakość wykorzystywanych składników. Twaróg powinien być świeży i puszysty. Wybierając ziemniaki, w pierwszej kolejności patrz na te odmiany, które są średnio twarde i mączyste. Popularne odmiany kartofli, które będą odpowiednie na pierogi ruskie, to na przykład Gala, Irys, Irga, Orlik, Sante.


Jak przygotować pierogi ruskie tradycyjne?

Jeśli masz doświadczenie w przygotowywaniu ciasta i lepieniu pierogów, to cała trudność sprowadza się do właściwego przyrządzenia farszu. Na tę czynność trzeba zarezerwować trochę czasu, ponieważ wymaga obróbki termicznej poszczególnych składników, a następnie wymieszania ich po przestudzeniu.


Pierogi ruskie tradycyjne podaje się najczęściej ze smażoną cebulką. Takie danie będzie smakować również tym osobom, które na co dzień nie jedzą mięsa. Jeśli nie jesteś jaroszem, możesz sięgnąć po pierogi ruskie także z drobno posiekanym smażonym boczkiem. W ten sposób potrawa będzie bardziej sycąca, ale też bardziej kaloryczna.

Przygotowanie

92 min
  • Krok 1

    15 min
    Zacznij od przygotowania farszu. Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree (powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej). Puree odstaw do przestudzenia.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.
  • Krok 3

    5 min
    Twaróg zmiel w maszynce. Można użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.
  • Krok 4

    5 min
    Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.
  • Krok 5

    30 min
    Następnie przygotuj ciasto. Możesz wykorzystać nasz gotowy przepis na ciasto na pierogi lub przygotować go według poniższego przepisu. Mąkę wymieszaj z solą i oliwą. Następnie dodaj ciepłą wodę (ok. 40 stopni) i wyrabiaj ciasto do czasu, aż przestanie kleić się do rąk. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.
  • Krok 6

    5 min
    Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na trzy części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek cienko rozwałkuj.
  • Krok 7

    10 min
    Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na desce obsypanej mąką. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta aż do zużycia całej masy.
  • Krok 8

    1 min
    Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
  • Krok 9

    15 min
    Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.
  • Krok 10

    1 min
    Gotowe pierogi możesz podawać z ulubionymi dodatkami!
Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 1 z 10

Zacznij od przygotowania farszu. Obierz około 650-700 gramów ziemniaków i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odlej wodę, dokładnie osusz i zmiel ziemniaki lub ubij tłuczkiem na puree (powinno wyjść nie więcej niż 500 gramów masy ziemniaczanej). Puree odstaw do przestudzenia.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 2 z 10

Cebulę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle klarowanym.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 3 z 10

Twaróg zmiel w maszynce. Można użyć twarogu z kubełka, jednak nawet najlepsze twarogi kubełkowe nie dorównają gęstością twarogom mielonym w domu.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 4 z 10

Masę ziemniaczaną, zmielony twaróg, zeszkloną z masłem cebulę oraz sól i pieprz wymieszaj razem w jednej misce.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 5 z 10

Następnie przygotuj ciasto. Możesz wykorzystać nasz gotowy przepis na ciasto na pierogi lub przygotować go według poniższego przepisu. Mąkę wymieszaj z solą i oliwą. Następnie dodaj ciepłą wodę (ok. 40 stopni) i wyrabiaj ciasto do czasu, aż przestanie kleić się do rąk. Gotową kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas wałkowania.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 6 z 10

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na trzy części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek cienko rozwałkuj.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 7 z 10

Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach. Na środek nakładaj farsz na pierogi ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na desce obsypanej mąką. Powtórz z pozostałymi częściami ciasta aż do zużycia całej masy.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 8 z 10

Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 9 z 10

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi.

Tradycyjne pierogi ruskie - niezawodny przepis

Krok 10 z 10

Gotowe pierogi możesz podawać z ulubionymi dodatkami!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przepis na gołąbki tradycyjne

    Przepis na gołąbki tradycyjne

    1 godz 20 min Łatwy
  • Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    Tradycyjne flaczki wołowe - flaki jak u mamy

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ogórki małosolne – tradycyjne

    Ogórki małosolne – tradycyjne

    48 godz 10 min Łatwy
  • Tradycyjne kołduny litewskie

    Tradycyjne kołduny litewskie

    1 godz 8 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu