Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pieczeń wieprzowa
Dodaj do CookBook

Pieczeń wieprzowa

(0)
4 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest KAMILA24
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Ziele angielskie
trochę
Sól
trochę
Pieprz
2  kg
Szynka wieprzowa
1  główka
Czosnek
1 
Cebula
trochę
Masło
trochę
Oliwa
0.5  kg
Ziemniaki
1  łyżka
Mąka
trochę
Liść laurowy
trochę
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
9.5 g
Wartość energetyczna
453.9 kcal
Tłuszcze
32 g
Białko
30.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Pieczeń z szynki to danie idealne na codzienny, szybki obiad. Jego przygotowanie nie jest zbyt trudne i czasochłonne, a efekt zachwyca już przy pierwszym kęsie. Doskonale sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki i przyprawy, które nadadzą cudownego smaku i aromatu. Szynka wieprzowa pieczona to danie chętnie wybierane przez Polaków, którzy doceniają smak i wartości odżywcze mięsa wieprzowego. Zawiera ono wysoką zawartość białka, a także jest źródłem witamin z grupy B, D czy kwasu foliowego. Szynka wieprzowa jest najchudszym mięsem wieprzowym, więc może być spożywana przez osoby dbających o szczupłą sylwetkę.

Pieczeń wieprzowa doskonała na każdą okazję

Szukając pomysłu na codzienny, rodzinny obiad, nie sposób pominąć przepisu na pieczeń wieprzową. To uniwersalne danie można podawać z ulubionymi dodatkami, dzięki czemu każdego dnia może smakować inaczej. Najczęściej podaje się ją z ziemniakami i sosem. Świetnie również smakuje z kluskami śląskimi, kopytkami, zasmażanymi buraczkami czy ulubionymi surówkami. Pieczona szynka to także idealne danie na większą imprezę - można ją wówczas podać w towarzystwie frytek. Dzięki niej żaden gość nie wyjdzie głodny. Pieczeń wieprzową można z powodzeniem zabrać ze sobą w odwiedziny czy na przyjęcie. Przygotowując szynkę pieczoną śmiało można upiec jej więcej - pozostały po obiedzie nadmiar można bez obaw odgrzać na drugi dzień. Wówczas nabiera jeszcze więcej aromatu i smaku. Świetnie sprawdzi się również na zimno jako dodatek do kanapek.

Szynka wieprzowa - przepis, który zawsze wychodzi

Pieczeń wieprzowa idealnie sprawdzi się szczególnie na świąteczne okazje. Mięso wieprzowe nacieramy czosnkiem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak by aromaty mięsa i marynaty przeszły się wzajemnie. Następnie mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na złoty kolor. Tak przygotowaną wieprzowinę pieczemy z zielem angielskim, liściem laurowym i ćwiartkami ziemniaczków, które wcześniej gotujemy w mundurkach i podsmażamy na masełku. Pod koniec pieczenia do pieczeni wieprzowej dodajemy także kilka cebulek pokrojonych w ćwiartki. Całość polewamy pysznym sosem i zajadamy z najbliższymi. Pieczenie szynki wieprzowej może się odbyć przy pomocy rękawa do pieczenia, aby wydobyć z niej jeszcze więcej smaku. Pieczeń wieprzowa jest wyjątkowo miękka, krucha i soczysta - w sam raz na rodzinne spotkania w gronie najbliższych. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie!

Przygotowanie

260 min
  • Krok 1

    180 min
    Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie umyte mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.
  • Krok 2

    10 min
    Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając, aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę.
  • Krok 3

    30 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem.
  • Krok 4

    20 min
    W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple.
  • Krok 5

    10 min
    Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek.
  • Krok 6

    10 min
    Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce.
Pieczeń wieprzowa

Krok 1 z 6

Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie umyte mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.

Pieczeń wieprzowa

Krok 2 z 6

Po wyjęciu mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając, aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę.

Pieczeń wieprzowa

Krok 3 z 6

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem.

Pieczeń wieprzowa

Krok 4 z 6

W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple.

Pieczeń wieprzowa

Krok 5 z 6

Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek.

Pieczeń wieprzowa

Krok 6 z 6

Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli. Resztę sosu podajemy w sosjerce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Marek

2kg mięsa. W przepisie nie ma najważniejszej instrukcji czyli jak długo powinno się piec mięso, beznadziejnie zrobione kroki. Samo powiedzenie "piecz do miękkości" nic nie mówi, można by się bardziej postarać pisząc przepisy.
Anonim (niezweryfikowany) 03/23/2023-08:31 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia

    Sernik na zimno z truskawkami bez pieczenia

    1 godz 35 min Łatwy
  • Ciasto toffee bez pieczenia

    Ciasto toffee bez pieczenia

    10 godz 36 min Łatwy
  • Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

    Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

    13 godz 12 min Łatwy
  • Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    Kolorowy sernik na zimno bez pieczenia

    3 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu