Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kapusta kiszona gotowana
Dodaj do CookBook

Kapusta kiszona gotowana

(6)
40 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest MAMA54
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
50  dag
Kapusta kiszona
1 
Cebula
1 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie całe
2  kulek
Owoce jałowca
4  plastrów
Boczek wędzony
2 
Kiełbasa wieprzowa
3  łyżek
Smalec
12  g
Mąka
trochę
Pieprz
4 
Ziemniak
200  ml
Woda
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
23.2 g
Wartość energetyczna
361.1 kcal
Tłuszcze
22.1 g
Białko
19.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kapusta kiszona to niezastąpiony dodatek do dania głównego, zwłaszcza jesienną lub zimową porą, gdy sezon na świeże warzywa za nami. Wypróbuj przepis na kapustę kiszoną w zupełnie nowej odsłonie, czyli gotowaną z przyprawami i kiełbasą, a także dodatkiem boczku. Gotowaną kapustę kiszoną przyrządzaj bez pośpiechu – dzięki temu dłużej będziesz napawać się jej wspaniałym aromatem!

Jak przygotować kapustę kiszoną gotowaną? Wydaje się to zadaniem prostym, ale jeśli chcesz otrzymać najlepszą gotowaną kapustę kiszoną, musisz poświęcić jej trochę więcej uwagi i starań. W zasadzie przepis na kapustę kiszoną gotowaną podzielić można na trzy etapy: gotowanie samej kapusty, przygotowanie dodatków oraz zasmażki.

Kapustę włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i owoce jałowca. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

W tym czasie przygotuj dodatki: pokrój w kostkę 150 gramów kiełbasy i 100 gramów wędzonego boczku. Posiekaj cebulkę i przesmaż na patelni wszystkie dodatki. Przełóż je do kapusty i gotuj dalej, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zasmażkę przygotuj ze smalcu i mąki. W niewielkim rondlu lub na patelni rozpuść na małym ogniu 3 łyżki smalcu i dodaj jedną łyżkę mąki, intensywnie mieszając. Kiedy składniki połączą się ze sobą, dodaj je do kapusty, zagotuj całość i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie

40 min
  • Krok 1

    15 min
    Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  • Krok 2

    15 min
    W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.
  • Krok 3

    10 min
    Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.
Kapusta kiszona gotowana

Krok 1 z 3

Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, angielskie ziele, owoce jałowca i gotować pod przykryciem około 15 minut.

Kapusta kiszona gotowana

Krok 2 z 3

W międzyczasie pokroić kiełbasę i boczek, włożyć na patelnię, podsmażyć, wsypać posiekaną cebulę, zeszklić, połączyć z kapustą i gotować do miękkości.

Kapusta kiszona gotowana

Krok 3 z 3

Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, przyprawić do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Czesław Jerzy

Szukałem i znalazłem! Dziękuję i Pozdrawiam…
Anonim (niezweryfikowany) 03/11/2023-08:23 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kapusta z ziarnami

    Kapusta z ziarnami

    11 min Łatwy
  • Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

    38 min Łatwy
  • Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    Grillowany kalafior i kapusta pekińska

    43 min Łatwy
  • Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

    1 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu