Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem
Dodaj do CookBook

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

(0)
47 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Tomek
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Żurek WINIARY
500  ml
Woda
500  g
Ziemniaki
100  ml
Śmietana 12% lub 18%
1  łyżka
Masło
2  łyżeczek
Chrzan
0.5  łyżeczka
Majeranek
8  ząbków
Czosnek
trochę
Oliwa z oliwek
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.3 g
Wartość energetyczna
207.3 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Polskie zupy mają wyjątkowy smak. Jedną z takich zup jest żurek o charakterystycznym, kwaskowym smaku. Warto przyrządzać go nie tylko od święta. Bazą mojej zupy jest Żurek WINIARY z razowej mąki żytniej, cebuli, czosnku i majeranku.
Żurek tradycyjnie podawany jest z dodatkiem jajek, kiełbasy lub ziemniaków. Tym razem żurek serwuję z puree chrzanowym. Idealne puree ma gładką, jedwabistą konsystencję. Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem podaję z dodatkiem stopionego masła, śmietany i przypraw – soli, pieprzu oraz chrzanu. Aby uzyskać pełnie smaku i aromatu dodaję również podsmażony boczek.

Z podanej ilości składników uzyskacie 4 porcje żurku.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    20 min
    Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.
  • Krok 2

    15 min
    Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw chrzanem (świeżo startym lub ze słoiczka), solą i pieprzem.
  • Krok 3

    5 min
    Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).
  • Krok 4

    1 min
    Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.
  • Krok 5

    5 min
    Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    1 min
    Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.
Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 1 z 6

Górę główki czosnku odetnij. Główkę (nie obieraj jej z łupiny) umieść w małym żaroodpornym naczyniu np. kokilku i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 20-30 minut pilnując, aby wierzchnia część nie zaczęła się przypalać – w razie potrzeby przykryj czosnek kawałkiem folii aluminiowej i piecz do czasu, aż będzie miękki.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 2 z 6

Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, śmietanę i upieczony czosnek bez łupinek, ucieraj na pulchną masę. Dopraw chrzanem (świeżo startym lub ze słoiczka), solą i pieprzem.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 3 z 6

Na patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić).

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania Żurek Winiary dokładnie rozprowadź w 500 ml zimnej wody.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 5 z 6

Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Żurek razowy z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem

Krok 6 z 6

Na sam koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Żurek podawaj z puree chrzanowym i pieczonym boczkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Asior

Do ziemniakow nie dodano chrzanu, w przepisie, przez zapomnienie pewno. Nie wiem tez w jakiej postaci i ile należy go dodać. Przepis swietny, jutro realizacja
Anonim (niezweryfikowany) 03/03/2023-08:09 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 05/09/2023-03:51 CEST
Dziękujemy za czujność Już poprawiliśmy przepis. 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Rodzinny posiłek
  • Tradycyjne danie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek w chlebie

    Żurek w chlebie

    2 godz 57 min Średni
  • Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    Żurek z grzybami i puree kalafiorowym

    25 min Łatwy
  • Żurek wegetariański w chlebku

    Żurek wegetariański w chlebku

    52 min Łatwy
  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu