Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sałatka jarzynowa tradycyjna
Dodaj do CookBook

Sałatka jarzynowa tradycyjna

(14)
45 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  łyżek
Majonez Dekoracyjny WINIARY
2 
Marchew
2 
Pietruszka
1 
Seler
3 
Ziemniaki
4 
Jajko
1 
Jabłka
2 
Ogórek kiszony
1 
Cebula
1  puszka
Groszek Konserwowy
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.7 g
Wartość energetyczna
268.4 kcal
Tłuszcze
13.9 g
Białko
9.4 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Tradycyjna sałatka jarzynowa to absolutna klasyka. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zazwyczaj chętnie serwowaną potrawą z okazji wielu innych świąt i uroczystości. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. W czym tkwi sekret jej pysznego smaku?

 

Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo uniwersalne i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i - dla przeciwwagi - wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć! Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Świetnym wyborem będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY. Jeśli już dobrze znasz jego smak, możesz wypróbować także alternatywne warianty - majonez wegański WINIARY, Majonez WINIARY z olejem awokado albo Majonez WINIARY lekki. Jarzynowa sałatka tradycyjna w nowym wydaniu może okazać się pozytywnym zaskoczeniem dla każdego, kto lubi czasem wyjść poza schemat i spróbować czegoś innego.

 

Jak podawać sałatkę i jak ją przechowywać?

Tradycyjna sałatka jarzynowa tuż po przygotowaniu może od razu trafić na stół. Druga opcja to przechowywanie jej jeszcze trochę w lodówce lub na balkonie (jeśli jest chłodno), żeby smaki się przegryzły. Pamiętaj, że wkładając sałatkę do chłodziarki, warto oddzielić ją od pozostałych produktów, żeby zapach i aromat nie roznosił się po całej powierzchni i nie zostawał na pozostałych produktach. Z tego powodu miskę z sałatką można przykryć folią lub ściereczką. Mniejszą ilość możesz przechowywać także w zamkniętym słoiku.

 

Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce.

 

Czy przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową to receptura tylko na święta?

Nic podobnego! Tradycyjna sałatka jarzynowa może być serwowana przez cały rok, nawet bez szczególnej okazji. Nadaje się jako przekąska na każdą imprezę, drugie śniadanie do pracy albo prostą kolację - inną niż kanapki. Jeśli masz ochotę, przetestuj różne warianty.

 

Czy warto dorzucić dodatkowe składniki?

Nie ma jednego przepisu na idealną sałatkę. Powstaje ona w wielu wersjach, więc nie bój się twórczej inwencji. Listę składników do sałatki można rozszerzyć o fasolę albo kukurydzę z puszki, czerwoną chrupiącą paprykę albo odrobinę pora.  


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    20 min
    4 jajka ugotuj na twardo. Oddzielnie ugotuj 3 umyte, ale nieobrane ziemniaki. W kolejnym garnku ugotuj 2 oczyszczone marchewki, 2 pietruszki i seler lub wykorzystaj warzywa z wcześniej przyrządzanego wywaru czy rosołu.
  • Krok 2

    20 min
    Po ostudzeniu obierz jajka i ziemniaki. Je, inne ugotowane warzywa oraz 2 kiszone ogórki i jabłko pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Krok 3

    1 min
    Groszek w puszcze odsącz z zalewy.
  • Krok 4

    3 min
    Połącz wszystkie składniki, dodaj do nich 4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    1 min
    Sałatkę podawaj schłodzoną. Możesz udekorować ją natką pietruszki i cząstką jajka na twardo.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

kuba

ale dobre
Anonim (niezweryfikowany) 02/26/2023-07:53 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Lunch
  • Weekend
  • Wielkanoc

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka warstwowa (pozioma) z fasolką szparagową

    Sałatka warstwowa (pozioma) z fasolką szparagową

    1 godz 10 min Łatwy
  • Sałatka Zapach lata

    Sałatka Zapach lata

    30 min Łatwy
  • Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

    Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

    40 min Łatwy
  • Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

    Sałatka z jarmużem, fetą i suszonymi pomidorami

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu