Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sos kurkowy
Dodaj do CookBook

Sos kurkowy

(23)
35 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
WINIARY ZIARENKA SMAKU Przyprawa Uniwersalna
250  g
Kurki
1 
Cebula
2  łyżek
Masło
1  szklanka
Śmietanka 30%
trochę
Pieprz czarny
1  łyżka
Natka pietruszki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
8.3 g
Wartość energetyczna
259.1 kcal
Tłuszcze
24.1 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Polska słynie z długiej tradycji zbierania grzybów. Zapach grzybów leśnych, jest jednym ze znaków rozpoznawczych polskiego narodowego dziedzictwa kulinarnego. Największą popularnością cieszą się żółto-pomarańczowe kurki, przyrządzane na wiele sposobów. Wielu smakoszy uważa, że najlepiej pieszczą podniebienie w postaci smażonej i duszonej ze śmietaną. Sos kurkowy to jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych dań z tych leśnych grzybów.


Kurki - skarb naszych lasów

Kurki leśne to grzyby uniwersalne można gotować, smażyć, dusić, marynować, solić, suszyć, zamrażać. Służą do przygotowywania zup, przekąsek, nadzienia do różnych pasztetów, jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Sos kurkowy do makaronu to klasyk, który stał się symbolem polskiej kuchni nowoczesnej. W przeciwieństwie do innych grzybów, kurki nigdy nie mają robaków. Występują w umiarkowanych lasach iglastych i liściastych, rosną w dużych grupach, więc nawet początkujący grzybiarze mogą je łatwo znaleźć.

Jednak najsmaczniejsze kurki są smażone. Co ciekawe nie trzeba gotować tych grzybów przed smażeniem. Trzeba je tylko umyć dokładnie, pokroić i usmażyć na patelni, a następnie wymieszać z dodatkami w zależności od przepisu. Szczególnie popularne są kurki smażone z cebulą w śmietanie. Kurki można przechowywać na surowo w lodówce do trzech dni bez utraty koloru, smaku i kształtu.


Sos kurkowy - przepis na pyszne danie

Sos kurkowy z śmietaną to apetyczne danie gorące z niezwykle smacznych i aromatycznych kurek z dodatkiem delikatnej śmietanki i pikantnej zeszklonej cebulki. Danie może być serwowane jako samodzielne lub jako dodatek do mięs czy makaronów. Sos kurkowy to danie proste, a jednocześnie wykwintne z korzeniami w kuchni staropolskiej i sarmackiej.


Przepis na sos kurkowy - przygotowanie

Sos kurkowy ze śmietaną to danie niezwykle proste w przygotowaniu, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w kuchni. Świeże lub mrożone kurki należy oczyścić i dokładnie umyć, a następnie odsączyć i osuszyć z wody. Następnie należy obrać cebulę, pokroić ją w drobniutką kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i smażymy je przez około 5 minut razem z cebulą. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy intensywnie i gotujemy przez krótką chwilę na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiamy danie przyprawą ZIARENKA SMAKU i świeżo zmielonym pieprzem. Tuz przed podaniem, gotowe danie posypujemy drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Tak przygotowany, aromatyczny sos serwujemy z makaronem i duszonymi polędwiczkami.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    8 min
    Kurki dokładnie oczyść, umyj i odsącz z wody.
  • Krok 2

    10 min
    Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
  • Krok 3

    5 min
    Do cebuli dodaj kurki i smaż razem z cebulą 5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj przez chwilę na małym ogniu.
  • Krok 5

    2 min
    Dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  • Krok 6

    5 min
    Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Podaj do makaronu i polędwiczki duszonej.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Halloween
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kasza gryczana z mięsem i sosem grzybowym

    Kasza gryczana z mięsem i sosem grzybowym

    37 min Łatwy
  • Fasolka w sosie pomidorowym

    Fasolka w sosie pomidorowym

    9 godz 30 min Łatwy
  • Schab w sosie własnym z pietruszką

    Schab w sosie własnym z pietruszką

    2 godz 30 min Łatwy
  • Podudzia z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

    Podudzia z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu