Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grzyby marynowane
Dodaj do CookBook

Grzyby marynowane

(2)
1 godz 25 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcja

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Pieczarki
2 
Mała Cebula
450  ml
Woda
150  ml
Ocet spirytusowy 10%
150  g
Cukier
1  łyżka
Sól
3 
Liść laurowy
10  kawałków
Pieprz czarny
5  kulek
Ziele angielskie całe
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.8 g
Wartość energetyczna
112.4 kcal
Tłuszcze
0.5 g
Białko
4.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Grzyby marynowane to wspaniały przysmak na każdą porę dnia i porę roku – nie tylko jesienną, kiedy w kuchni dominują grzybowe smaki i potrawy z nutą lasu. W przepisie na grzyby marynowane możesz wykorzystać pieczarki lub inne grzyby leśne. Marynowane grzybki idealnie nadają się do mięs (możesz je wykorzystać do przygotowania sosu), sałatek z majonezem, a także do podawania z warzywami – roladkami z ogórków czy marynowaną papryką.

Przygotowanie

85 min
  • Krok 1

    10 min
    Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.
  • Krok 2

    5 min
    Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.
  • Krok 3

    10 min
    Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
  • Krok 5

    10 min
    Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.
  • Krok 6

    5 min
    Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.
  • Krok 7

    30 min
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.
  • Krok 8

    5 min
    Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.
Grzyby marynowane

Krok 1 z 8

Grzyby oczyść. W przypadku maślaków obierz kapelusze ze skórki.

Grzyby marynowane

Krok 2 z 8

Większe sztuki pokrój na duże kawałki o bokach nie większych niż 1,5 cm, grzyby drobne, tj. kurki, pozostaw w całości.

Grzyby marynowane

Krok 3 z 8

Tak przygotowane grzyby gotuj we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut.

Grzyby marynowane

Krok 4 z 8

Następnie wrzuć je do umytych i wyparzonych słoików wraz z cebulką pokrojoną w piórka.

Grzyby marynowane

Krok 5 z 8

Cukier, ocet, wodę, sól i przyprawy zagotuj, i taki ciepły wywar wlej do grzybów w słoiczkach tak, by przykryć je całkowicie.

Grzyby marynowane

Krok 6 z 8

Tak przygotowane słoiki wstaw do szerokiego rondla wyłożonego ścierkami lub gazetami. Zalej zimną wodą, która powinna sięgać do około 3/4 wysokości słoików.

Grzyby marynowane

Krok 7 z 8

Gotuj na wolnym ogniu przez około 25-30 minut.

Grzyby marynowane

Krok 8 z 8

Następnie słoiki wyjmij z wody i postaw odwrócone do góry dnem (na pokrywce) na stole do momentu całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu słoiki odwróć i wstaw do spiżarni lub piwnicy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Inne
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Sos
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    Grzyby z patelni w sosie śmietanowym

    40 min Łatwy
  • Nadziewane grzyby portobello

    Nadziewane grzyby portobello

    1 godz Łatwy
  • Smażone suszone grzyby

    Smażone suszone grzyby

    12 godz 25 min Średni
  • Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

    Grzyby ze śmietaną i białym winem, tymiankiem oraz parmezanem, podane z grzanką

    42 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu