Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Warto sięgnąć po tę potrawę, gdy znudzą Ci się już naleśniki i amerykańskie pancakes i potrzebne będzie inne uniwersalne mączne danie.
Nasz przepis na racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na słodkie danie. Dodatek cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.
Istnieje wiele wariantów tej receptury, ale my szczególnie polecamy racuszki z jabłkami bez drożdży. Obecny w przepisie proszek do pieczenia spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.
Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym WINIARY, stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dorzuć pokrojone w kostkę jabłko.
Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Teraz pozostaje Ci już tylko rozgrzać patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.
Kiedyś racuchy, podobnie jak pączki i faworki, były specjałem przygotowywanym w okresie karnawału - zwłaszcza w tłusty czwartek. Dziś łatwy przepis na racuchy z jabłkami można jadać przez cały rok, zwłaszcza, że receptura składa się z takich składników, które masz zazwyczaj pod ręką.
Gdy przygotowujesz racuchy z proszkiem do pieczenia i jabłkami zwróć uwagę na odmianę owoców. Do placków polecamy szczególnie takie, jak delikates, ligol i szara reneta. Jeśli chcesz, żeby racuchy miały delikatnie kwaśny posmak można zrobić je także z antonówek.
Masz ochotę na inne desery z jabłkami? Zobacz sprawdzone przepisy:
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Lucy