Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Racuchy z jabłkami z proszkiem do pieczenia
Dodaj do CookBook

Racuchy z jabłkami z proszkiem do pieczenia

(35)
34 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Warianty przepisu

  • Przepis wariant klasyczny
    Klasyczny
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci
  • Przepis wariant wegetariański
    Wegetariański
  • Przepis wariant z twistem
    Z twistem
  • Przepis dobry dla dzieci
    Dobry dla dzieci

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżeczek
Proszek do pieczenia
250  g
Mąka
1 
Jajko
2  łyżek
Cukier
200  ml
Mleko lub napój roślinny
2 
Jabłka (opcjonalnie, mogą być też gruszki)
trochę
Olej
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
trochę
Cukier puder
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
98.6 g
Wartość energetyczna
522.9 kcal
Tłuszcze
7.2 g
Białko
16 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Słodkie i soczyste jabłka mogą stanowić nie tylko bazę do stworzenia pysznej szarlotki czy innych domowych ciast. Racuchy z jabłkami okażą się hitem w menu każdego dziecka, a i niejeden dorosły nie pogardzi smacznym deserem czy podwieczorkiem. Warto sięgnąć po tę potrawę, gdy znudzą Ci się już naleśniki i amerykańskie pancakes i potrzebne będzie inne uniwersalne mączne danie.

 

Nasz przepis na racuchy z jabłkami to doskonały pomysł na słodkie danie. Dodatek cukru wanilinowego WINIARY podkreśli smak i aromat placuszków.

 

Istnieje wiele wariantów tej receptury, ale my szczególnie polecamy racuszki z jabłkami bez drożdży. Obecny w przepisie proszek do pieczenia spowoduje, że racuchy będą puszyste. Podawane z jabłkami pokrojonymi w plasterki stanowią klasyczną wersję. Możesz też wypróbować inne połączenia owocowe, tworząc własną ulubioną wersję.

 

Zacznij od umycia i obrania jabłek. Pokrój je w kostkę lub w plasterki. Jajka utrzyj z cukrem tak, by powstała puszysta masa. Zadanie może ułatwić mikser. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym WINIARY, stopniowo dodając do masy mleko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dorzuć pokrojone w kostkę jabłko.

 

Jeśli zdecydujesz się na jabłko w plasterkach, układaj je na plackach podczas smażenia. Teraz pozostaje Ci już tylko rozgrzać patelnię. Z pomocą dużej łyżki nakładaj porcję ciasta, formując niewielkie placki. Smaż je z obu stron tak, by uzyskały złoty kolor. Podawaj je posypane cukrem pudrem. Ciekawym pomysłem jest też dodanie do masy odrobiny cynamonu, który podkręci smak jabłek.

 

Kiedyś racuchy, podobnie jak pączki i faworki, były specjałem przygotowywanym w okresie karnawału - zwłaszcza w tłusty czwartek. Dziś łatwy przepis na racuchy z jabłkami można jadać przez cały rok, zwłaszcza, że receptura składa się z takich składników, które masz zazwyczaj pod ręką.

 

Gdy przygotowujesz racuchy z proszkiem do pieczenia i jabłkami zwróć uwagę na odmianę owoców. Do placków polecamy szczególnie takie, jak delikates, ligol i szara reneta. Jeśli chcesz, żeby racuchy miały delikatnie kwaśny posmak można zrobić je także z antonówek.

 

Masz ochotę na inne desery z jabłkami? Zobacz sprawdzone przepisy:

●        Szarlotka z rosą

●        Szarlotka z musem jablkowym

●        Jabłecznik ucierany

●        Ciasto dyniowe z jabłkiem

●        Kruche babeczki z jabłkami

 

Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

34 min
  • Krok 1

    10 min
    Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienna i pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    5 min
    Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę (możesz też użyć miksera).
  • Krok 3

    6 min
    Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym WINIARY oraz stopniowo – mleko. Mieszamy aż składniki się połączą.
  • Krok 4

    2 min
    Na końcu dodaj pokrojone jabłko i wymieszaj.
  • Krok 5

    10 min
    Na rozgrzaną patelnią z olejem nakładaj przy pomocy łyżki porcję ciasta i smażymy na małym ogniu aż będą rumiane z dwóch stron. Po chwili racuchy z jabłkami z proszkiem do pieczenia będą już gotowe.
  • Krok 6

    1 min
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem, możesz podawać z cieniutkimi plasterkami jabłek.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Lucy

Placuszki pyszne! Ale również musiałam dodać więcej mleka
Anonim (niezweryfikowany) 11/26/2021-02:40 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
  • 1
  • 0
Reply by Expert 11/30/2021-02:03 CET
Lucy, dziękujemy za wskazówkę. Faktycznie najlepiej na bieżąco sprawdzać konsystencję ciasta i w razie potrzeby dolać nieco mleka.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Śniadanie
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Racuchy z cukrem

    Racuchy z cukrem

    40 min Łatwy
  • Delikatne racuchy

    Delikatne racuchy

    1 godz 11 min Średni
  • Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    Racuchy z kremem budyniowym i owocami

    30 min Łatwy
  • Drożdżowe racuchy z jabłkami

    Drożdżowe racuchy z jabłkami

    1 godz 15 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu