Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Krem z dyni z pieczoną gruszką
Dodaj do CookBook

Krem z dyni z pieczoną gruszką

(1)
1 godz 53 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Dynia piżmowa
3 
Marchewka
4 
Ziemniak mały
1 
Pomarańcza
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
5  gałązek
Rozmaryn
3 
Gruszki
1.5  l
Woda
2  kostek
Bulion warzywny WINIARY
5  łyżek
Oliwa
0.5  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Kurkuma
0.5  łyżeczka
Papryka ostra
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.8 g
Wartość energetyczna
432.3 kcal
Tłuszcze
20.3 g
Białko
5.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa w kolorach ostatnich dni lata, przyrządzona na bazie niemalże samych warzyw i owoców! Idealna na pierwsze chłody, delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni. Z dodatkiem pieczonej, chrupkiej gruszki stanowi danie bardziej wykwintne. Do przygotowania kremu z dyni wybieram zazwyczaj dynię piżmową, która moim zdaniem jest bardziej aromatyczna i ciekawsza w smaku. Zupa krem z dyni przygotowana według poniższego przepisu to także dobry pomysł na pożywny obiad dla wegan czy wegetarian.

Gruszki w zupie? Czemu nie! Zobacz inne przepisy z gruszkami:
Krem z modrej kapusty z gruszką i pieczoną ciecierzycą
Zupa krem z pietruszki i gruszki
Wigilijna zupa z suszu

Przygotowanie

113 min
  • Krok 1

    8 min
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
  • Krok 2

    6 min
    Dynię umyć, wydrążyć. Pokroić na kawałki (ze skórką).
  • Krok 3

    5 min
    Marchewki umyć i obrać. Pokroić w słupki.
  • Krok 4

    5 min
    Gruszki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć.
  • Krok 5

    30 min
    Dynię oraz marchewki umieścić na blasze, skropić obficie oliwą („natrzeć” nią warzywa) i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni – do momentu aż miąższ dyni i marchewki będą półmiękkie (nie rozpadające się). Pod koniec pieczenia dołożyć na blachę gruszki oraz gałązki rozmarynu– skropić je oliwą i zapiekać aż będą chrupkie (ok. 10 minut).
  • Krok 6

    5 min
    W międzyczasie obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki w kostkę. Przyprawy wymieszać w małej miseczce.
  • Krok 7

    35 min
    W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy– zeszklić. Dodać ziemniaki i i zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać bulion warzywny WINIARY. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
  • Krok 8

    6 min
    Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni obrać ze skórki, która będzie teraz bardzo łatwo odchodziła. Odłożyć kilka słupków marchewek oraz dwie połówki gruszki (do podania i dekoracji). Pozostałe połówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  • Krok 9

    10 min
    Upieczone warzywa dodać do gotującej się zupy, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem z dyni będzie zbyt gęsty, dolać wody.
  • Krok 10

    3 min
    Krem z dyni podawać gorący, z dodatkiem słupków upieczonych marchewek oraz z kawałkami/połówkami gruszki.
Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 1 z 10

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 2 z 10

Dynię umyć, wydrążyć. Pokroić na kawałki (ze skórką).

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 3 z 10

Marchewki umyć i obrać. Pokroić w słupki.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 4 z 10

Gruszki umyć, przekroić na połówki i wydrążyć.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 5 z 10

Dynię oraz marchewki umieścić na blasze, skropić obficie oliwą („natrzeć” nią warzywa) i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni – do momentu aż miąższ dyni i marchewki będą półmiękkie (nie rozpadające się). Pod koniec pieczenia dołożyć na blachę gruszki oraz gałązki rozmarynu– skropić je oliwą i zapiekać aż będą chrupkie (ok. 10 minut).

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 6 z 10

W międzyczasie obrać ziemniaki, cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ziemniaki w kostkę. Przyprawy wymieszać w małej miseczce.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 7 z 10

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek i przyprawy– zeszklić. Dodać ziemniaki i i zalać ok. 1,5 litra wody. Dodać bulion warzywny WINIARY. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 8 z 10

Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Kawałki dyni obrać ze skórki, która będzie teraz bardzo łatwo odchodziła. Odłożyć kilka słupków marchewek oraz dwie połówki gruszki (do podania i dekoracji). Pozostałe połówki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 9 z 10

Upieczone warzywa dodać do gotującej się zupy, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy, wszystko dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli krem z dyni będzie zbyt gęsty, dolać wody.

Krem z dyni z pieczoną gruszką

Krok 10 z 10

Krem z dyni podawać gorący, z dodatkiem słupków upieczonych marchewek oraz z kawałkami/połówkami gruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

5

(Brak tytułu)

Bardzo smaczne
Szymon 10/14/2021-03:53 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w błonnik
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Wegańskie
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Krem bananowy

    Krem bananowy

    15 min Łatwy
  • Zupa krem z botwiny

    Zupa krem z botwiny

    1 godz 2 min Łatwy
  • Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    Krem z młodej botwinki z czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem cytrynowym i chipsami z ziemniaków truflowych

    1 godz 18 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu