Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

(2)
1 godz 16 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  pęczek
Włoszczyzna
3 
Duże ziemniaki
100  g
Kasza jęczmienna perłowa
2.5  l
Woda
400  g
Kapusta kiszona (bez zalewy)
1  łyżka
Majeranek (duża łyżka)
1  pasek
Żeberka
1  szczypta
Pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.62 g
Węglowodany
30.5 g
Tłuszcze
4.9 g
Wartość energetyczna
245.81 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

76 min
Krok 1
2 min
Do wysokiego garnka wkładamy umytą włoszczyznę oraz żeberka. Zalewamy zimną wodą (około 2-2,5 litra).
Krok 2
35 min
Gotujemy pod przykryciem około 35 minut.
Krok 3
5 min
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki powinny być jednakowej wielkości, aby się równomiernie ugotowały). Dodajemy je do gotującego się wywaru. Do garnka wspujemy kaszę jęczmienną.
Krok 4
5 min
Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i przekładamy do garnka .
Krok 5
20 min
Gotujemy kolejne 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).
Krok 6
3 min
Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kostki bulionowe – Bulion na żeberkach.
Krok 7
5 min
Wyjmujemy marchewkę, kawałek selera i pietruszkę i ucieramy je natarce o dużych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.
Krok 8
1 min
Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i posypujemy majerankiem.
Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 1 z 8

Do wysokiego garnka wkładamy umytą włoszczyznę oraz żeberka. Zalewamy zimną wodą (około 2-2,5 litra).

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 2 z 8

Gotujemy pod przykryciem około 35 minut.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 3 z 8

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (ziemniaki powinny być jednakowej wielkości, aby się równomiernie ugotowały). Dodajemy je do gotującego się wywaru. Do garnka wspujemy kaszę jęczmienną.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 4 z 8

Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i przekładamy do garnka .

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 5 z 8

Gotujemy kolejne 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 6 z 8

Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy kostki bulionowe – Bulion na żeberkach.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 7 z 8

Wyjmujemy marchewkę, kawałek selera i pietruszkę i ucieramy je natarce o dużych oczkach i ponownie dodajemy do zupy.

Kapuśniak z kaszą jęczmienną na żeberkach

Krok 8 z 8

Pod koniec gotowania doprawiamy pieprzem i posypujemy majerankiem.

Kiedy na dworze robiło się szaro i zimno moja mama gotowała nam kapuśniak z kaszą jęczmienną. Kapusta kiszona to kolejne bogate źródło witaminy C, która podnosi odporność. Poza tym ważna informacja dla dbających o linię – jest niskokaloryczna 🙂 Jeśli chcielibyście dodatkowo odchudzić taki kapuśniak , to proponuję żeberka zastąpić chudym mięsem drobiowym, choć według mnie żeberka są obowiązkowym składnikiem kapuśniaku 🙂 Będąc dzieckiem jakoś specjalnie nie przepadałam za kapuśniakiem, a teraz wręcz go uwielbiam i zazwyczaj gotuję duży garnek tej zupy, który wystarcza nam na 2-3 dni. Lubię takie kwaśne smaki i podoba mi się połączenie kapusty z kaszą.

Zaraz po ugotowaniu zupa może wydawać się nieco rzadka , ale po czasie kasza napęcznieje i zupa robi się naprawdę gęsta. Kapuśniak z kaszą jęczmienną ma też bardzo istotną zaletę – jest bardzo sycący, więc miseczka takiej zupy w zupełności wystarczy każdemu na obiad.

Jeśli szukacie pomysłów na przygotowanie tej zupy w innej wersji to polecam :

Kremowy kapuśniak z grillowaną kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika