Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

(4)
30min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary.pl
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
Posiekana bazylia
2  łyżek
Oliwa z oliwek
2 
Cebula
trochę
Sól
400  g
Pomidory z puszki całe
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.58 g
Węglowodany
6.95 g
Tłuszcze
8.37 g
Wartość energetyczna
107.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

30 min
Krok 1
2 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.
Krok 3
3 min
Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.
Krok 4
5 min
Gotuj ok. 5 minut.
Krok 5
2 min
Dodaj pomidory i bazylię.
Krok 6
5 min
Gotuj kolejne 5 minut.
Krok 7
4 min
Zmiksuj.
Krok 8
2 min
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 9
2 min
Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 1 z 9

Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 2 z 9

Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 3 z 9

Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 4 z 9

Gotuj ok. 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 5 z 9

Dodaj pomidory i bazylię.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 6 z 9

Gotuj kolejne 5 minut.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 7 z 9

Zmiksuj.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 8 z 9

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Krok 9 z 9

Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Pomidory i bazylia to jedno z nieśmiertelnych połączeń w kuchni. Choć kojarzy się z włoskimi tradycjami kulinarnymi, jest wykorzystywane na całym świecie, a i w Polsce lubimy zjeść dobrą pomidorową. Dlatego ciekawą propozycją jest Zupa – krem pomidorowy z bazylią. Możesz go wykonać zarówno ze świeżych produktów, jak i z pomidorów z puszki oraz suszonych ziół. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by urozmaicić zupę dodatkami. Mogą to być czosnkowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego czy ptysiowe kulki, ale równie dobrze sprawdzi się ona jako gładki krem.

Zupa – krem z pomidorów to doskonały posiłek dla tych, którzy dbają o linię i lubią lekkie dania. Łatwość wykonania i niedługa lista niezbędnych składników czynią z niej idealną opcję na szybki obiad po dniu w biegu. Przy tym okaże się smaczna i sycąca jako samodzielne danie lub jako przystawka.

Dwie kostki Rosołu drobiowo-warzywnego WINIARY rozpuść w 1 litrze wrzątku. Zanim bulion się zagotuje, pokrój i podsmaż cebulę, dodaj ją do wywaru. Po kolejnych 5 minutach gotowania dodaj pomidory i bazylię, znów gotuj całość przez około 5 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw ją pieprzem i solą. Zupę z powodzeniem zdążysz przygotować w pół godziny, więc będzie niezawodna również w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości. Wypróbuj także inny przepis na krem z pomidorów.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
N Nadia
.

Beznadziejna dodałam proporcje zgodnie z przepisem i wyszła wodnista, co mogę dodać aby ją zagęścić?

Winiary
.
Expert

Nadio, możesz zmniejszyć ilość wody (do 750 ml na 1,5 kostki bulionowej) lub zagęścić zupę za pomocą... chleba razowego. Pokrój kromki 2-3 kromki chleba na małe kawałki lub rozdrobnij je w mikserze i dodaj tuż przed zakończeniem gotowania. Dodatek chleba sprawi też, że zupa będzie bardziej sycąca. Do zagęszczenia możesz też użyć gęstej śmietany. Nie dolewaj jej jednak bezpośrednio do garnka. Odlej nieco zupy do osobnej miseczki, lekko przestudź i dolej powoli śmietany, ciągle mieszając. Taką miksturę przelej do całego garnka i wymieszaj. Pozdrawiamy!

K KACPER
.

PRZEPIS TEN JEST PROSTY I NIESMACZNY. OCENIAM NA 1 NA PIĘĆ JEGO TRUDNOŚĆ JAK I EFEKTY KOŃCOWE PRZYGOTOWANIA TEGO DANIA. POSTĘPOWAŁEM ZGODNIE Z PRZEPISEM I MOJE DANIE SMAKUJE CHEMIĄ I PUSZKĄ. DZIĘKJĘ

Winiary
.
Expert

Kacprze, może inne nasze przepisy Ci zasmakują - niekoniecznie pomidorowa?

Pokaż więcej komentarzy