Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Dodaj do CookBook

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

(1)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
1 
Cebula
300  g
Pieczarki
1  pęczek
Pietruszka
2 
Filet z kurczaka
2  łyżek
Oliwa z oliwek
50  ml
Wino
200  g
Ryż arborio
40  g
Ser parmezan
2  łyżek
Masło
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.8 g
Wartość energetyczna
530.9 kcal
Tłuszcze
21.1 g
Białko
33.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Risotto z ryżem arborio, rosołem WINIARY i wytrawnym winem to wykwintny obiad, inspirowany tradycyjnymi, włoskimi przepisami. Doprawiony kurczak, delikatne pieczarki i roztopiony parmezan zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia. W risotto najlepiej sprawdza się ryż arborio o lekko zaokrąglonych ziarnach, którego cechą jest zdolność pochłaniania aromatu i smaku pozostałych składników. Poznaj nasz przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami!

Risotto to bardzo popularna włoska potrawa opierająca się na ryżu. Wywodzi się z okolic Mediolanu, gdzie wykorzystywano do niego sos na bazie oliwy lub masła, wina, cebuli i kiełbasy. Chętnie doprawiano go szafranem. Dzisiaj jest to danie niezwykle uniwersalne, przygotowywane w wielu wersjach. Jedna zasada pozostaje niezmienna- risotto musi być kremowe, a pojedyncze ziarna ryżu muszą być dobrze wyczuwalne. Skąd jednak ryż na Półwyspie Apenińskim? Legenda głosi, że przywieźli go arabscy kupcy, którzy dokonywali wymian handlowych z Wenecją i Genuą. Danie zaczęło rozprzestrzeniać się na cały kraj i zaczęły powstawać jego lokalne wersje, w których każdy dodawał coś od siebie- owoce morza, kapary, a nawet ślimaki. Pojawiały się też pieczarki, które goszczą i w naszym przepisie.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu risotto z kurczakiem i pieczarkami jest sporządzenie rosołu według przepisu na opakowaniu. Następnie na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka wcześniej pokrojonego w kostkę. Kiedy mocno się zarumieni, zdejmujemy go z naczynia i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni roztapiamy masło, a następnie wrzucamy pieczarki. Musimy dusić je tak długo, aż wyparuje cała woda. Warto doprawić je solą i pieprzem, aby nabrały ciekawego smaku. W innym naczyniu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, do której po zeszkleniu wrzucamy ryż. Chwilę smażymy, a następnie wlewamy wino. Kiedy wyparuje, dolewamy stopniowo rosół. Pamiętajmy o tym, żeby co chwilę mieszać zawartość patelni i doprawić ją solą i pieprzem. Kiedy ryż osiągnie lekką twardość, dodajemy pieczarki, kurczaka, masło i część sera, a następnie mieszamy. Risotto przekładamy na talerze i posypujemy serem oraz natką pietruszki.

Mamy nadzieję, że nasz przepis dokładnie wyjaśnił Ci, jak zrobić risotto z kurczakiem i pieczarkami. Przygotowanie tego eleganckiego dania trwa godzinę - jak na tak wykwintny posiłek jest to bardzo krótko. Każdy, nawet największy nowicjusz, poradzi sobie z nim w kuchni. Nie pozostaje więc nic innego, jak zabrać się do gotowania!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    2 min
    Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 2

    14 min
    Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.
  • Krok 3

    20 min
    Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.
  • Krok 4

    5 min
    Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.
  • Krok 5

    10 min
    Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.
  • Krok 6

    4 min
    Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.
  • Krok 7

    5 min
    Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 1 z 7

Rosół przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 2 z 7

Rozgrzej patelnię z dwiema łyżkami oleju. Na gorący olej wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż aż będzie mocno rumiany. Patelnię zdejmij z palnika, kurczaka odstaw na bok.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 3 z 7

Na tę samą patelnię wrzuć masło, a potem posiekane pieczarki. Dopraw solą z pieprzem i duś aż wyparuje cała woda.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 4 z 7

Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju. Wsyp ryż, chwilę smaż, mieszając.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 5 z 7

Do ryżu wlej wino, poczekaj aż wyparuje, a następnie wlewaj stopniowo rosół, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 6 z 7

Gdy ryż będzie tylko lekko twardawy, dodaj część sera, masło, pieczarki i kurczaka, wymieszaj.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Krok 7 z 7

Przełóż na talerze, posyp pozostałym serem, natką. Podaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Super

Super, łatwe i pyszne
Natka12 (niezweryfikowany) 10/03/2021-07:23 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Dania z ryżu
  • Danie główne
  • Dla dwojga
  • Drugie danie
  • Grzyby
  • Kuchnia włoska
  • Kuchnie świata
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Randka
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Z serem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

    Klasyczne risotto z kurczakiem i warzywami

    30 min Łatwy
  • Risotto z kurczakiem

    Risotto z kurczakiem

    42 min Łatwy
  • Risotto z zielonym groszkiem

    Risotto z zielonym groszkiem

    50 min Łatwy
  • Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    Risotto z kukurydzą, groszkiem i kurczakiem

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu