Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe
Dodaj do CookBook

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

(3)
2 godz 20 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest coolandminty
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

40 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
55  dag
Mąka
4  dag
Drożdże świeże
220  ml
Śmietana 18%
1  szklanka
Mleko
2 
Jajka
10  dag
Cukier
8  dag
Masło
1  szczypta
Sól
1  słoik
Powidła
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.5 g
Wartość energetyczna
97 kcal
Tłuszcze
3.2 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Drożdże, które od wieków są wykorzystywane do rozmaitych wypieków, w tym także do przygotowania szybkich rogalików drożdżowych, znane są od czasów starożytnych. Jeśli wierzyć legendzie, pierwszy rozczyn powstał bowiem w Starożytnym Egipcie. W wyniku wylania rzeki Nil zalane zostały magazyny mąki. Panujące tam sprzyjające warunki atmosferyczne sprawiły, że mieszanina ta stała się doskonałą pożywką dla bakterii znajdujących się w powietrzu. Bakterie zaczęły się rozmnażać, a mieszanka wody i mąki zwiększać swoją objętość. Aby mokra mąka nie została zmarnowana, zmieszano ją ze świeżą i upieczono z niej chleb. Był on znacznie delikatniejszy, a przede wszystkim smaczniejszy od tego, który był dotąd pieczony. Odkryte w ten sposób zjawisko naturalnej fermentacji jest wykorzystywane do dziś, ale w znacznie prostszej formie, czyli przy użyciu drożdży.

Drożdże znajdują niezwykle szerokie zastosowanie, ale przede wszystkim są wykorzystywane do pieczenia pieczywa, a także słodkich i wytrawnych wypieków. To dzięki nim możemy między innymi upiec przepyszne rogale drożdżowe. Drożdże są bowiem doskonałym, naturalnym środkiem spulchniającym, który sprawia, że ciasto przyrządzane na bazie ich rozczynu, jest niezwykle delikatne i wyjątkowo pulchne. Choć przygotowanie ciasta drożdżowego na rogaliki jest dość trudnym i pracochłonnym zadaniem, to warto podjąć się tego wyzwania. Mięciutkie, przepyszne rogaliki, nadziane słodkimi powidłami z pewnością zrekompensują trud włożony w ich przygotowanie.

Nasz przepis na rogaliki drożdżowe uwzględnia użycie świeżych drożdży, z których należy przygotować rozczyn. W tym celu trzeba je rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeśli ciasto przygotowujemy z suchych drożdży, nie ma potrzeby robienia rozczynu. Wsypuje się je do pozostałych suchych składników i łączy z mlekiem, śmietaną i pozostałymi półproduktami. Zarówno w wersji ze świeżymi drożdżami, jak i suchymi, wszystkie składniki łączymy, dodajemy roztopione i wystudzone masło i wyrabiamy ciasto na gładką masę.

Po wyrobieniu ciasta drożdżowego na rogaliki pozostawiamy je do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy z niego kształtne trójkąty. Na każdym z nich nakładamy łyżkę powideł i kolejno zwijamy je w zgrabne rogaliki. Tak przygotowane smarujemy na wierzchu rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 10 minutach rogaliki z ciasta drożdżowego są gotowe. Są pulchne, delikatne i wyborne wyśmienite. Smacznego!

Przygotowanie

140 min
  • Krok 1

    15 min
    W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
  • Krok 2

    8 min
    W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
  • Krok 3

    15 min
    W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.
  • Krok 4

    60 min
    Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Krok 5

    10 min
    Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.
  • Krok 6

    7 min
    Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.
  • Krok 7

    15 min
    Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
  • Krok 8

    10 min
    Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.
Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 1 z 8

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 2 z 8

W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 3 z 8

W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 4 z 8

Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 5 z 8

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 6 z 8

Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 7 z 8

Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 8 z 8

Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Boże Narodzenie
  • Ciasto
  • Deser
  • Deszczowy dzień
  • Dzień Matki
  • Grill
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Wegetariańskie
  • Wielkanoc
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu