Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czym faszerować pstrąga? Ile piec pstrąga w piekarniku? Te i wiele innych pytań często zadajemy sobie, chcąc przywołać smaki z nadmorskich wakacji. Tymczasem pstrąg jest rybą, która „lubi” prostotę. Oznacza to, że jego przygotowanie w domu nie wymaga wyszukanych składników ani zdolności doświadczonego kucharza. Posiekana pietruszka z dodatkiem masła i kilka kropel cytryny sprawią, że pieczony w piekarniku pstrąg zachwyci bajecznym aromatem. Jak przygotować pstrąga do piekarnika i ile czasu to zajmuje? Okazuje się, że to smaczne danie wraz z pieczeniem i przygotowaniem nie powinno zająć więcej niż godzinę.
Pieczony pstrąg z pietruszką najlepiej smakuje podany natychmiast po wyciągnięciu z pieca. Podawaj go udekorowanego plasterkami cytryn. To danie stanowi znakomitą propozycję dla osób, które cenią domowe dania, ale nie lubią spędzać dużo czasu na ich przygotowaniu. Dodatkowo ryby zawsze stanowią ważne źródło cennych dla zdrowia tłuszczów.
Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
5 min
Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.
Krok 3
2 min
Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.
Krok 4
3 min
Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).
Krok 5
2 min
Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.
Krok 6
25 min
Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.
Krok 1
z
6
Składniki:
Pstrąg
Rybę oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
z
6
Składniki:
Pietruszka
Natkę pietruszki umyć, połowę drobno posiekać.
Krok 3
z
6
Składniki:
Cytryna, Masło
Posiekają natkę wymieszać z masłem i sokiem z połówki cytryny.
Krok 4
z
6
Składniki:
Sól, Pietruszka
Rybę posypujemy solą, i faszerujemy natka pietruszki (tą nieposiekaną).
Krok 5
z
6
Z wierzchu smarujemy rybę masłem z posiekaną natką.
Krok 6
z
6
Rybę zawijamy w foli aluminiowa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podajemy z plasterkami cytryny.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
2
N
Niania
Cytryna Plus folia aluminiowa i piekarnik... Przecież to jest gotowy przepis na kłopoty ze zdrowiem. Aluminium nie nadaje się do kontaktu z żywnością a już napewno nie w połączeniu z kwasem z cytryny. Od czasu wynalezienia folii aluminiowej do zastosowań w kuchni nauka poszła na przód ale widzę że nie w Winiary...
E
Elżbieta
Rybka delikatna rozpływa się w ustach ,piekłam 10 min dłużej , pewnie zależy od wielkości ryby
Komentarze 2