Przepyszny, lekki i
kolorowy sernik na zimno – zrobisz go w prosty sposób z galaretek o różnych smakach, śmietany oraz serka homogenizowanego. To
ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe, letnie dni jako deser lub podwieczorek. Poznaj
przepis na kolorowy sernik na zimno i wypróbuj go czym prędzej!
Jak zrobić kolorowy sernik na zimno? Potrzebować będziesz galaretek WINIARY w 5 różnych smakach: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową, agrestową oraz malinową – z każdej po jednym opakowaniu. Do tego dużą (400 gramów) śmietanę 30%, 400 gramów waniliowego serka homogenizowanego i 8 łyżek cukru pudru.
Rozpuść galaretki w osobnych szklankach z gorącą wodą i zaczekaj, aż ostygną. Do serka dodaj 4 łyżki cukru pudru i podziel masę na pół. Pozostałe 4 łyżki cukru pudru dodaj do śmietany i ubij na sztywną pianę. Ją też podziel na pół.
Do pierwszej połowy serka wlej galaretkę brzoskwiniową. Do drugiej – jagodową. Do połowy śmietany przelej (wystudzoną!) galaretkę truskawkową, a do drugiej – agrestową. Każdą część osobno zmiksuj, by pozostała jednolitą masą.
Weź tortownicę i wlej do niej kolejno masy: brzoskwiniową, truskawkową, jagodową i agrestową. Pozostałą galaretkę malinową wylej na samą górę. Odstaw do lodówki na kilka godzin, by kolorowy sernik na zimno stężał i był gotowy do serwowania. W przekroju ciasto będzie miało kolorowe „piętra” i prezentowało się doskonale.
Komentarze 5