Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy zakwas na żurek

(1)
72 godz 28 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
2 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  szklanka
Mąka żytnia razowa typ 2000
2  szklanek
Ciepła, przegotowana woda
5 
Listek laurowy
5 
Ziarno ziela angielskiego
2  ząbków

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.06 g
Węglowodany
41.14 g
Tłuszcze
1.35 g
Wartość energetyczna
216.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

4348 min
Krok 1
15 min
Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
Krok 2
5 min
Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
Krok 3
3 min
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
Krok 4
3 min
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 5
4320 min
Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
Krok 6
2 min
Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Domowy zakwas na żurek

Krok 1 z 6

Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.

Domowy zakwas na żurek

Krok 2 z 6

Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.

Domowy zakwas na żurek

Krok 3 z 6

Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.

Domowy zakwas na żurek

Krok 4 z 6

Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.

Domowy zakwas na żurek

Krok 5 z 6

Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.

Domowy zakwas na żurek

Krok 6 z 6

Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.

Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Barszcz czerwony na zakwasie
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Kwaśnica z prażokami
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa ogórkowa na żeberkach
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika