Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kurczak na butelce piwa
Dodaj do CookBook

Kurczak na butelce piwa

(8)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1500  g
Kurczak cały
500  ml
Piwo
3  łyżek
Olej rzepakowy
5  ząbków
Czosnek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Curry
1  kostka
Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY
1  szczypta
Pieprz czarny
1  kg
Ziemniaki
50  dag
Marchew
30  dag
Fasolka szparagowa
20  dag
Pomidorki truskawkowe
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.2 g
Wartość energetyczna
1020 kcal
Tłuszcze
60.9 g
Białko
65.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kurczak na butelce piwa to bardzo efektowne danie, które zaskoczy nie tylko niebanalnym smakiem, ale też nietypową formą przygotowania i podania. Będzie stanowić gwóźdź programu, dlatego z powodzeniem możesz wykorzystać ten przepis na biesiadę ze znajomymi i rodziną. Natarty noc wcześniej aromatycznymi przyprawami oraz upieczony w towarzystwie piwa nabierze wytrawnego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka na butelce piwa!

Zacznij od przygotowania kurczaka. Umyj go, osusz, polej olejem i natrzyj mieszanką przypraw z mielonej papryki, soli, pieprzu, czosnku, majeranku oraz curry. Jej smak wzbogaci pokruszona Kostka Drobiowa WINIARY. Przełóż kurczaka do miski i nakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na noc.

Umyj butelkę z piwem, odklej etykietki i połowę zawartości odlej do szklanki. Wyjmij kurczaka z marynaty, nałóż go na butelkę w taki sposób, żeby jej szyjka wystawała na zewnątrz. Upewnij się, że cała konstrukcja jest stabilna. Tak przygotowanego kurczaka ustaw na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. W tym czasie raz po raz podlewaj mięso pozostałym piwem.

Zwróć uwagę na to, czy piwo wypływa z butelki. Jeśli nie, dosyp do niego odrobinę soli. Na godzinę przed wyciągnięciem kurczaka z pieca włóż do niego obrane marchewki i ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe. Gotowe danie podawaj z gotowaną fasolką szparagową.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurczaka umyj, osusz, polej olejem i natrzyj dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry oraz pokruszoną kostką drobiową Winiary.
  • Krok 2

    2 min
    Umieść kurczaka w misce, przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.
  • Krok 3

    2 min
    Następnego dnia dokładnie umyj butelkę z piwem (500 ml), odklej etykietki, otwórz piwo i połowę odlej do szklanki na później.
  • Krok 4

    13 min
    Kurczaka wyjmij z marynaty, nabij go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.
  • Krok 5

    3 min
    Kurczaka na butelce postaw w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).
  • Krok 6

    90 min
    Piecz 1,5 godziny. Przy czym przyjmij, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka podlewaj od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, dosyp troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.
  • Krok 7

    9 min
    Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wyłóż umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprósz solą, a ziemniaki dodatkowo posyp przyprawą do ziemniaków.
  • Krok 8

    1 min
    Pod koniec pieczenia dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe. Podawaj potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.
Kurczak na butelce piwa

Krok 1 z 8

Kurczaka umyj, osusz, polej olejem i natrzyj dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry oraz pokruszoną kostką drobiową Winiary.

Kurczak na butelce piwa

Krok 2 z 8

Umieść kurczaka w misce, przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.

Kurczak na butelce piwa

Krok 3 z 8

Następnego dnia dokładnie umyj butelkę z piwem (500 ml), odklej etykietki, otwórz piwo i połowę odlej do szklanki na później.

Kurczak na butelce piwa

Krok 4 z 8

Kurczaka wyjmij z marynaty, nabij go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.

Kurczak na butelce piwa

Krok 5 z 8

Kurczaka na butelce postaw w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).

Kurczak na butelce piwa

Krok 6 z 8

Piecz 1,5 godziny. Przy czym przyjmij, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka podlewaj od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, dosyp troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.

Kurczak na butelce piwa

Krok 7 z 8

Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wyłóż umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprósz solą, a ziemniaki dodatkowo posyp przyprawą do ziemniaków.

Kurczak na butelce piwa

Krok 8 z 8

Pod koniec pieczenia dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe. Podawaj potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Magik

Tak albo prawie tak robię. Pyszne danie. Ziemniaczki połówki wstawiam razem z kurczakiem, posypuję solą, majerankiem i przyprawą do ziemniaków. Niebo w gębie...😄
Anonim (niezweryfikowany) 10/25/2020-03:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-12:50 CET
Dziękujemy za propozycję modyfikacji! :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bogate w białko
  • Curry
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Mecz piłki nożnej
  • Niski poziom soli
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

    1 godz 30 min Łatwy
  • Kurczak w cieście kokosowym

    Kurczak w cieście kokosowym

    24 min Łatwy
  • Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    Paella z kurczakiem i ostrą kiełbasą

    1 godz 34 min Łatwy
  • Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    Grillowane pakieciki z kurczakiem i warzywami

    44 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu