Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

(1)
1 godz 20 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kalafior
1 
Bułka pszenna
5  łyżek
Śmietana 36%
2  ząbków
250  g
Mięso mielone z kurczaka
1 
Jajko
1  łyżka
Pietruszka
trochę
Pieprz czarny
trochę
Pieprz czarny
2  łyżek
Masło
1  łyżka
Mąka
1  szklanka
Mleko
4  łyżek
Parmezan
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Gałka muszkatołowa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.92 g
Węglowodany
15.36 g
Tłuszcze
24.36 g
Wartość energetyczna
357.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
10 min
Kalafiora dokładnie umyj, oczyść i obgotuj (w całości) w posolonej wodzie (ok. 10 minut).
Krok 2
10 min
Bułkę pokrój w drobną kosteczkę i zalej śmietanką. Pozostaw na kilka minut do nasączenia.
Krok 3
5 min
Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Krok 4
10 min
Mięso mielone połącz z jajkiem i namoczoną bułką, dopraw do smaku Ziarenkami i pieprzem, dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wyrób farsz.
Krok 5
5 min
Z obgotowanego kalafiora ostrym nożem wykrój głąb. W miejsce głąba oraz pomiędzy różyczki włóż mięso.
Krok 6
30 min
Naczynie wyłóż papierem do pieczenia, włóż kalafiora farszem do dołu, przykryj papierem lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 170-180°C.
Krok 7
5 min
W garnku rozpuścić masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając podsmaż, wlej mleko energicznie mieszając. Zagotuj, dodaj ser, dopraw do smaku.
Krok 8
5 min
Kalafiora odkryj, polej sosem i zapiecz na rumiano.
Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 1 z 8

Kalafiora dokładnie umyj, oczyść i obgotuj (w całości) w posolonej wodzie (ok. 10 minut).

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 2 z 8

Bułkę pokrój w drobną kosteczkę i zalej śmietanką. Pozostaw na kilka minut do nasączenia.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 3 z 8

Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 4 z 8

Mięso mielone połącz z jajkiem i namoczoną bułką, dopraw do smaku Ziarenkami i pieprzem, dodaj natkę pietruszki. Dokładnie wyrób farsz.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 5 z 8

Z obgotowanego kalafiora ostrym nożem wykrój głąb. W miejsce głąba oraz pomiędzy różyczki włóż mięso.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 6 z 8

Naczynie wyłóż papierem do pieczenia, włóż kalafiora farszem do dołu, przykryj papierem lub folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temp. 170-180°C.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 7 z 8

W garnku rozpuścić masło, dodaj mąkę i ciągle mieszając podsmaż, wlej mleko energicznie mieszając. Zagotuj, dodaj ser, dopraw do smaku.

Zapiekany kalafior faszerowany mięsem

Krok 8 z 8

Kalafiora odkryj, polej sosem i zapiecz na rumiano.

Na obiad polecamy odkrycie nowego oblicza kalafiora – zapiekanego z mięsem mielonym i serowym sosem z gałką muszkatołową. Drobiowe mięso mielone doprawiamy Przyprawą ziołową Ziarenka Smaku WINIARY, pieprzem, czosnkiem i natką pietruszki. Wkładamy mięsny farsz do kalafiora i pieczemy przez pół godziny – po tym czasie polewamy kalafiorową zapiekankę gęstym serowym sosem i pieczemy, dopóki nie nabierze złocistej barwy. Faszerowanego kalafiora możemy podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdź również przepis na kalafiora po chińsku!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
19.9g / 23%
Węglowodany
15.4g / 17%
Tłuszcze
24.4g / 60%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika