Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czasem warto wrócić do dań ze swojego dzieciństwa. Jednym z nich są lane kluski, które gościły w różnych zupach – najlepiej zaś komponują się z domowym rosołem. Ten tradycyjny przepis stanowi alternatywę dla makaronu i na pewno pokochają go ci, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Lane kluski przygotowuje się w kilka chwil, dosłownie na moment przed podaniem.
Wykonanie zajmuje około 15 minut i wymaga przygotowania kilku prostych składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni: jajek, mąki i soli. Nawet jeśli nie czujesz się mistrzem kulinariów, poradzisz sobie z tym przepisem.
Wystarczy, że jajka wbijesz do miseczki, a do nich dodasz 2-3 łyżki mąki. Widelcem wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Nie może być zbyt gęsta. Jeśli zauważysz, że ciasto jest za mocno zbite, dolej do niego odrobinę wody i ponownie wymieszaj.
Następnie masę możesz przelewać cienkim strumieniem prosto do osolonej wody albo czystej gotującej się zupy. Pojedyncze kluski można tworzyć także za pomocą widelca lub łyżeczki zanurzanej w wodzie. Po przełożeniu masy do wody gotuj całość jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie możesz przełożyć kluski łyżką cedzakową na talerze. Jeśli kluski gotujesz bezpośrednio w zupie, nakładaj je razem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotowanie
15 min
Krok 1
3 min
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
2 min
Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
Krok 3
5 min
Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
Krok 4
2 min
Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
Krok 5
3 min
Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Krok 1
z
5
Jajka wbij do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki mąki.
Krok 2
z
5
Mieszaj widelcem do uzyskania gładkiej masy. Jeśli będzie za gęste, dolej odrobinę wody i wymieszaj.
Krok 3
z
5
Masę wlewaj cienkim strumieniem wprost do posolonej wody lub czystej zupy.
Krok 4
z
5
Gotuj 1 minutę i wykładaj łyżką cedzakową na talerze.
Krok 5
z
5
Jeżeli gotujesz w rosole, to rozlej razem z rosołem na talerze.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
11
B
Bartek
Potwierdzam że proporcje chyba nietrafione bo "jajecznica". Dobrze że nie wlałem do zupy tylko do osolonej wody
L
Lech
1 jajko posolone i wymieszane, do tego 2 łyżki mąki Szymanowskiej i wymieszane a potem wlane do zupy rybnej z głów karpia i przez całą noc nic już nie muszę jeść.
M
Marta
jajecznica w zupie, dałam dwie czubate łyżki na jedno jajko i to stanowczo za mało
i
iza
fajny przepis na jajecznice
J
Jerzy Bagiński
szkoda że podajecie jaka mąka
K
Kucharz amator
Uwaga. złe proporcje, wychodzi papka.
D
Dorka
Co za bzdura z tym dolewaniem wody do ciasta...
K
Kat
1 jajko na 3 lyzki maki bo 2 Jajka to za rzadko
A
Anna
Bardzo mi się przydaje bo jak mojej dziewczynki ktu
rą się opiekuje nie ma makaronu do rosołu to właśnie robię te kluski dowidzenia.
Komentarze 11