Kokosanki to niewielkich rozmiarów ciasteczka o charakterystycznym smaku, które większość z nas pamięta z dzieciństwa. Są delikatne i słodkie, lecz obecnie trudno kupić prawdziwe kokosanki bez żadnych dodatków smakowych. Dlaczego więc nie upiec ich samodzielnie? Przepis na kokosanki jest niezwykle prosty, a w dodatku możemy skorzystać z niego o każdej porze roku. Aby upiec te pyszne ciasteczka, potrzebujemy jedynie białek, wiórek kokosowych oraz cukru. Białka ubijamy z cukrem, a następnie do masy dodajemy wiórki kokosowe. Ciasteczka pieczemy około 40 minut, natomiast łączny czas przygotowania wynosi około godziny. Świetnie sprawdzają się jako słodki dodatek do kawy czy poczęstunek dla gości, także tych, którzy zapowiedzą swoją wizytę z małym opóźnieniem. Kokosanki stanowią doskonałą alternatywę dla kruchych czy drożdżowych ciastek. Chętnie spożywają je dzieci oraz dorośli, którzy wprost uwielbiają kokos. Warto przygotować je zwłaszcza wtedy, gdy pozostało nam trochę białek, na przykład po pieczeniu ciast. Często je utylizujemy, podczas gdy za ich pomocą przygotujemy smaczne ciasteczka. Mrożone bądź świeże białka stanowią bowiem, poza kokosem, główny składnik kokosanek.
Pyszne kokosanki do kawy, na imprezę, na wycieczkę
Przygotowanie kokosanek nie jest skomplikowane - wystarczy sięgnąć po produkty, które zazwyczaj znajdują się w kuchennej szafce, a także po podstawowe akcesoria, takie jak mikser czy szpatułka. Ze względu na to, że od ubijania białek do wyjęcia z pieca pysznych, cieplutkich kokosanek mija zaledwie godzina, możemy upiec je zawsze, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kokosanki przygotujemy również na większą imprezę - mogą stanowić ciekawy dodatek na "słodki stół" lub nawet całkowicie zastąpić innego rodzaju wypieki, w zależności od charakteru uroczystości. Ciasteczka te dobrze sprawdzają się podczas przyjęć dla dzieci, imprez urodzinowych czy spotkań w towarzystwie znajomych. Jeśli nie wiemy, co podać gościom, zdecydujmy się na kokosanki! Ponadto ze względu na fakt, iż nie trzeba przechowywać ich w lodówce, kokosanki możemy zabrać ze sobą na wycieczkę lub zapakować do pudełka z drugim śniadaniem jako słodki dodatek do kanapek. Ciasteczka możemy przechowywać w pojemniku przez około tydzień po upieczeniu, choć najczęściej znikają one dużo szybciej, zwłaszcza jeśli w domu mieszkają mali oraz więksi fani kokosowego smaku. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a zarazem zależy Ci, aby był to deser prosty w przygotowaniu, najlepszym rozwiązaniem będą kokosanki!
Komentarze 1