Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kiedy polskie lato nie daje wytchnienia od upałów, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na zupy. Takie dania nie obciążają organizmu, ale sycą i dostarczają mnóstwa cennych składników odżywczych. Zupa botwinka doskonale spełnia te zadania. Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny.
Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek. Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia. Zacznij od pokrojenia marchewki i pietruszki oraz buraka. Zalej warzywa wodą (maksymalnie 1 litr) i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj do niego 2 kostki Bulionu drobiowego WINIARY i umytą oraz posiekaną botwinkę. Gotuj, aż ta zmięknie.
Na koniec dodaj śmietanę – zahartuj ją wcześniej kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Sposób podania botwinki wcale nie musi być nudny. Przed nalaniem zupy do talerzy, posyp je posiekanym drobno koperkiem. Możesz podawać ją też udekorowaną ćwiartkami gotowanego na twardo jajka. Świetnym pomysłem będzie zarówno świeże pieczywo, jak i grzanki.
Zupa botwinka to mnóstwo smaków, które przenikają się na różne sposoby. Ich wyrazistość podkręci odrobina soku z cytryny.
Komentarze 0