Batat jest bulwą, również jak ziemniak, która oferuje bardziej interesujący profil odżywczy. W kategoriach gastronomicznych, smak, kolor i tekstura batatów pozwala nam urozmaicić nasze menu, tworząc inne, bardzo smaczne i łatwe danie dodatkowe lub przystawkę. I chociaż frytki z batatów w piekarniku nie będą takie same jak frytki z batatów smażone, istnieje kilka sztuczek, aby osiągnąć bardziej chrupiące wykończenie.
Pochodzenie batatów
Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie znane są pod różnymi nazwami. Dopiero w XVI wieku dotarły do Europy i stąd rozprzestrzeniły się na cały świat ze względu na swoje wartości odżywcze i dobry smak. Wtedy też powstały frytki z batatów i zyskały na popularności, ze względu na łatwość w przygotowaniu, wyjątkowy smak i uniwersalność (można ja łączyć z wieloma mięsami, dodatkami i innymi warzywami. Sprawdź, co można podawać do frytek.
Jak upewnić się, że frytki z batatów będą chrupiące?
Jak możemy zapobiec temu, by frytki z batatów nie były twarde lub zbyt miękkie? Oto kilka trików, które mogą pomóc:
· Pokrój bataty w cienkie pałeczki, o grubości nie większej niż 5 mm.
· Staraj się pokroić wszystkie kawałki na podobne rozmiary lub pogrupuj je według wielkości.
Namocz pokrojone bataty w zimnej wodzie przez co najmniej 30 minut, a następnie dokładnie osusz.
· Posmaruj frytki olejem.
· Posól dopiero po upieczeniu.
· Nie układaj ich na blachach w stosy.
· Piecz w wysokiej temperaturze, przewracając kawałki na drugą stronę.
· Pozwól im ostygnąć przez kilka minut na talerzu, ale jedz je od razu.
Jak przygotować frytki z batatów?
Oto prosty przepis na frytki z batatów. Umyj bataty, osusz i wyszczotkuj lub obierz obieraczką do warzyw. Możesz zostawić skórkę, ale uważaj, aby usunąć wszystkie ślady ziemi, korzenie i wszelkie twarde lub uszkodzone części. Za pomocą dobrego noża, pokrój bataty wzdłuż, aby uzyskać "plastry" o grubości mniejszej niż 1 cm. Pokrój każdy plaster na cienkie frytki, upewniając się, że są one regularnej wielkości. Oddziel mniejsze lub krótsze od dłuższych.
Przykryj zimną wodą i pozostaw do namoczenia na co najmniej pół godziny. Następnie odsącz i opłucz frytki, bardzo dobrze osusz i posmaruj oliwą z oliwek. Do mieszanki dodaj suszoną paprykę i miód. Rozgrzej piekarnik do 220ºC i przygotuj kilka blach z papierem do pieczenia.
Rozłóż frytki na blachach, lepiej jeśli rozdzielisz je według wielkości, aby móc skutecznie kontrolować stopień wypieczenia frytek. Piecz przez około 20-25 minut. Jeśli to możliwe, zamieszaj lub przewróć je w połowie pieczenia i pilnuj ich na wypadek, gdyby się przypaliły.
Po upieczeniu, przełóż frytki z batatów z piekarnika na talerz, aby lekko ostygły; staną się twardsze, gdy stracą ciepło. Na tym etapie dodaj sól i podawaj natychmiast. Resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, ale wtedy zmiękną.
Komentarze 0