Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

(1)
1 godz 38 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

5 
Filet śledziowy
1 
Cebula
3 
Ogórki konserwowe
3 
Ziemniaki
3 
Buraki
3 
Jajka
30  g
Ser żółty starty
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
33.69 g
Węglowodany
8.98 g
Tłuszcze
37.14 g
Wartość energetyczna
510.7 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

98 min
Krok 1
60 min
Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.
Krok 2
10 min
Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 3
10 min
Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 4
5 min
Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.
Krok 5
10 min
Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.
Krok 6
3 min
Całość posyp startym żółtym serem.
Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 1 z 6

Filety śledziowe umyj, zalej zimną wodą i mocz przez około 60 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki i buraki oraz jajka na twardo. Następnie odsącz i pokrój w kostkę.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 2 z 6

Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz obrane, ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 3 z 6

Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 4 z 6

Obrane jajka również zetrzyj, ale na tarce o drobnych oczkach.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 5 z 6

Na dnie szklanego naczynia układaj warstwy składników. Zacznij od śledzi, dodaj 2 łyżki majonezu i oprócz pieprzem. Następnie układaj kolejno cebulę, ogórki i ziemniaki. Dodaj kolejną warstwę majonezu i pieprz. Dalej buraki, znów majonez z pieprzem i na koniec jajka.

Śledzie pod pierzynką z buraczkami

Krok 6 z 6

Całość posyp startym żółtym serem.

Śledzie z buraczkami – trudno o bardziej świąteczne połączenie składników. Na polskich stołach w święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć ani ryb, ani buraczków podanych choćby w formie barszczu. Tymczasem śledzie pod pierzynką z tych warzyw mogą stać się hitem także w Twoim domu. Dobrze zbalansowane składniki łączą się, a ich smak przenikają, tworząc pyszną całość. Jest to smaczna i łatwa w przygotowaniu sałatka rybna, w której odnajdziesz smaki kwaśne, łagodne i pikantne.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika