Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasteczka maślane z cukrem

(2)
1 godz 5 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest supermama
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
1 porcja
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  opakowanie
0.5  łyżeczka
1  kostka
Masło
2  szklanek
Mąka tortowa
2 
Jajko
0.5  szklanka
Cukier
1  łyżka
Skórka z cytryny
trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.04 g
Węglowodany
152.63 g
Tłuszcze
212.62 g
Wartość energetyczna
2538.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
5 min
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.
Krok 2
30 min
Wstawić do lodówki owinięte folią na 30 min.
Krok 3
10 min
Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać foremkami o różnym kształcie (ja polecam małym kieliszkiem, bo lubię okrągłe).
Krok 4
10 min
Dużą blachę wysmarować odrobiną margaryny, układać ciasteczka, które wcześniej moczymy z jednej strony w wodzie i obtaczamy w cukrze gruboziarnistym tylko z tej namoczonej strony.
Krok 5
10 min
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach aż lekko się zrumienią.
Ciasteczka maślane z cukrem

Krok 1 z 5

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.

Ciasteczka maślane z cukrem

Krok 2 z 5

Wstawić do lodówki owinięte folią na 30 min.

Ciasteczka maślane z cukrem

Krok 3 z 5

Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać foremkami o różnym kształcie (ja polecam małym kieliszkiem, bo lubię okrągłe).

Ciasteczka maślane z cukrem

Krok 4 z 5

Dużą blachę wysmarować odrobiną margaryny, układać ciasteczka, które wcześniej moczymy z jednej strony w wodzie i obtaczamy w cukrze gruboziarnistym tylko z tej namoczonej strony.

Ciasteczka maślane z cukrem

Krok 5 z 5

Pieczemy 10 minut w 180 stopniach aż lekko się zrumienią.

Ciasteczka maślane z cukrem to wspaniały przysmak, który idealnie nadaje się na dodatek do kawy lub herbaty podczas wizyty gości. Delikatne ciasteczka z cukrem przywołają na myśl lata dzieciństwa! Dodajmy również cukier waniliowy WINIARY, a nasze ciasteczka zyskają nowego aromatu, który skutecznie zaprosi gości do spróbowania. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Michalina
.

Świetny przepis!

Winiary
.
Expert

Cieszymy się, że ciasteczka się udały :)

A Amelia
.

Bardzo dobrze mi wyszło, szkoda, że nie można przesłać zdjęcia. Polecam! :)

Winiary
.
Expert

Cieszymy się i dziękujemy za sugestię Amelio :) Zdjęcia są mile widziane na naszym profilu na FB! :) Możesz się tam pochwalić swoimi wypiekami - czekamy!

Pokaż więcej komentarzy