Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sernik z karmelem i orzechami

(7)
2 godz
Średni
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

180  g
Ciastka zbożowe
50  g
Masło
1  kg
Twaróg sernikowy
200  g
Biała czekolada
5 
Jajko
0.75  szklanka
Cukier
1  opakowanie
400  g
Masa krówkowa
200  g
Orzeszki ziemne

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
17.58 g
Węglowodany
60.87 g
Tłuszcze
39.16 g
Wartość energetyczna
664.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
5 min
Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
Krok 2
15 min
Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
Krok 3
15 min
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
Krok 4
10 min
Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
Krok 5
70 min
Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
Krok 6
5 min
Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.
Sernik z karmelem i orzechami

Krok 1 z 6

Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 2 z 6

Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 3 z 6

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 4 z 6

Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 5 z 6

Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.

Sernik z karmelem i orzechami

Krok 6 z 6

Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.

Sernik z karmelem i orzechami to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie podczas świątecznych dni. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 8

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
M Mikagch
.

Sernik jest genialny. Robiłam już parę razy i dzisiaj też robię. Jednak ja zamiast masy kajmakowej robię sama karmel i dodaję słone orzeszki. Polecam

Winiary
.
Expert

Mikagch, potwierdzamy genialność! :) Samodzielnie robiony karmel również się sprawdzi. Chętnie wprosilibyśmy się do Ciebie na kawałeczek :) Pozdrawiamy!

N Nati
.

Przepyszny, wszyscy sie zabijali o niego, oczywiscie w cudzyslowiu "zabijali" 🙈

Winiary
.
Expert

Nati, dziękujemy! Miło nam to słyszeć :) Ciekawe, komu udało się zdobyć ostatni kawałek... :)

M Małgorzata
.

Najlepszy sernik jaki jadłam!

Winiary
.
Expert

Małgorzato, bardzo nam miło - taki przepis zasługuje na powtórkę, prawda? :)

i iwona
.

Sernik rewelacja!!!!

Winiary
.
Expert

Potwierdzamy :)

P Piotrek
.

Czy orzeszki ziemne mają być słone czy bez soli?

Winiary
.
Expert

Dzień dobry :) Ponieważ takie gotowe orzeszki zwykle są mocno solone, a w przepisie znajduje się 200 gramów orzeszków, zalecamy jednak orzeszki bez soli. Można je dosolić według preferencji podczas przygotowywania masy karmelowej - by sól tylko podkreśliła smak karmelu, a nie dominowała nad nim. :) Pozdrawiamy!

A Aleksandra
.

Uwielbiam takie ciasta 😋pyszne i łatwe 🤪

Winiary
.
Expert

My również - najlepsze :)

G Gosia
.

Pycha zawsze robię na każde święta. Jest idealny i każdemu smakuje 😋😋😋

Winiary
.
Expert

Słusznie! :-)

J Jagoda
.

Pyszny sernik

Winiary
.
Expert

Jeden z naszych ulubionych!

Pokaż więcej komentarzy