Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

(5)
1 godz 40 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Majonez Salatkowy
3  łyżek
Kwaśna Śmietana 18%
400  g
Filet śledziowy
1 
Cebula
0.5 
Cytryna
4  średnich
Ziemniaki białe, miąższ i skóra, surowe
1  słoik
Buraczki w wiórkach
200  g
Jabłko
4 
Jajko, całe, gotowane, na twardo
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
14.81 g
Węglowodany
23.16 g
Tłuszcze
29.89 g
Wartość energetyczna
417.06 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

100 min
Krok 1
16 min
Ugotuj ziemniaki w mundurkach i poczekaj aż ostygną.
Krok 2
2 min
Majonez połącz ze śmietaną.
Krok 3
60 min
Filety śledziowe umyj i zalej zimną wodą na około 60 minut. Po tym czasie odsącz, pokrój w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
Krok 4
2 min
Cebulę obierz i pokrój w kostkę
Krok 5
2 min
Buraczki dobrze odsącz z soku.
Krok 6
3 min
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 7
5 min
Jajka obierz, białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka o drobnych oczkach.
Krok 8
5 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 9
5 min
W szklanej salaterce układaj kolejno: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka. Sałatkę podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 1 z 9

Ugotuj ziemniaki w mundurkach i poczekaj aż ostygną.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 2 z 9

Majonez połącz ze śmietaną.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 3 z 9

Filety śledziowe umyj i zalej zimną wodą na około 60 minut. Po tym czasie odsącz, pokrój w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 4 z 9

Cebulę obierz i pokrój w kostkę

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 5 z 9

Buraczki dobrze odsącz z soku.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 6 z 9

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 7 z 9

Jajka obierz, białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka o drobnych oczkach.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 8 z 9

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami

Krok 9 z 9

W szklanej salaterce układaj kolejno: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebula, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka. Sałatkę podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.

Uwielbiasz ryby, ale brakuje Ci pomysłu na to, by podać je w sposób efektowny i inny niż zwykle? Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami z pewnością wprowadzi powiew świeżości do Twojej kuchni i urzeknie każdego, kogo nią poczęstujesz! Sałatka prezentuje się niezwykle okazale, ale wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu ani czasochłonna. Do dzieła!

Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych kryje w sobie – oczywiście poza samymi filetami – takie składniki jak: gotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki, starte jajka, czerwone buraczki, aromatyczna czerwona cebulka, jabłko. Wszystkie składniki w pyszną całość łączysz ze sobą przy pomocy sosu stworzonego na bazie śmietany i Majonezu sałatkowego WINIARY. Możesz doprawić sałatkę do smaku solą i pieprzem.

To zaledwie kilka prostych, łatwo dostępnych składników, ale efekt końcowy, jaki uzyskasz jest naprawdę wspaniały – szczególnie, jak podasz sałatkę w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach, w których każda warstwa będzie doskonale widoczna. Ciekawym pomysłem jest też zaserwowanie dania w niewielkich słoiczkach. Możesz je dodatkowo udekorować np. wstążką.

Śledziowa sałatka warstwowa z buraczkami, z racji tego, że nie tylko dobrze smakuje, ale jednocześnie pięknie się prezentuje, rewelacyjnie sprawdzi się w roli potrawy cieszącej oko na każdym ważnym przyjęciu. Śmiało możesz przygotować ją z okazji świąt. Nie zwlekaj dłużej z jej przyrządzeniem!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Ogólna ocena

Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) śr., 12/23/2020 - 11:22 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha