Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

(8)
2 godz 10 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka pszenna
150  ml
Mleko
50  g
Masło
150  g
Suszone grzyby
150  g
Kapusta biała
1 
Cebula
1  ząbek
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
15.28 g
Węglowodany
57.83 g
Tłuszcze
14.55 g
Wartość energetyczna
405.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

130 min
Krok 1
60 min
Grzyby ugotuj.
Krok 2
3 min
W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.
Krok 3
1 min
Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.
Krok 4
5 min
Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.
Krok 4
16 min
Ugotuj grzyby w bulionie. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.
Krok 5
5 min
Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.
Krok 6
10 min
Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.
Krok 7
10 min
Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Krok 8
4 min
Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.
Krok 9
10 min
W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.
Krok 10
5 min
Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 11
1 min
Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 1 z 12

Grzyby ugotuj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 2 z 12

W garnku podgrzej mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), dopraw solą.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 3 z 12

Do miski wsyp mąkę i zalej ciepłym mlekiem z masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 4 z 12

Grzyby ugotuj w bulionie. Następnie ostudź i pokrój na drobne kawałki.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 4 z 12

Ugotuj grzyby w bulionie. Po ugotowaniu i ostudzeniu drobno posiekaj grzyby.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 5 z 12

Cebulę, czosnek i kapustę drobno posiekaj.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 6 z 12

Kapustę z cebulą i czosnkiem przesmaż na rozgrzanym oleju.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 7 z 12

Kiedy kapusta będzie miękka, dołóż grzyby i smaż wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 8 z 12

Ciasto rozwałkuj na desce na grubość 2-3 mm.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 9 z 12

W cieście wycinaj szklanką koła, nakładaj na nie farsz i zlepiaj dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 10 z 12

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Krok 11 z 12

Ugotowane pierogi podawaj polane roztopionym masłem.

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami to świąteczny przysmak, który gości na wielu stołach. Na to delikatne ciasto na mleku i maśle oraz aromatyczny farsz z kapustą i grzybami czekamy nawet cały rok. Podpowiadamy, co zrobić, aby ciasto było jeszcze bardziej sprężyste, a farsz smaczniejszy. Przygotowując ciasto na pierogi wigilijne, użyj ciepłego mleka z masłem. A grzyby do farszu ugotuj w Bulionie grzybowym z borowikami WINIARY – zapach rozniesie się po całym domu, przypominając, że święta i Wigilia już nadchodzą.

Pierogi wigilijne z kapustą kiszoną i grzybami podawaj polane masłem lub lekko przypieczone, udekorowane świeżą natką pietruszki. Doskonale będą smakować ze świątecznym barszczem czerwonym.

Zobacz inne przepisy na pierogi wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
15.3g / 14%
Węglowodany
57.8g / 54%
Tłuszcze
14.5g / 31%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
B Beata
.

Przepis na ciasto ciekawy ,brzmi sensownie. Zawsze można liczyć u was na fajne pomysły, dziękuję na pewno w tym roku na święta zrobię.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy :) Beato, jak udały się pierogi?

Pokaż więcej komentarzy