Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapusta wigilijna

(1)
2 godz 35 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1  kostka
Bulion grzybowy z borowikami WINIARY
1  kg
Kapusta Kiszona
2 
Cebula
200  g
Groch
50  g
Suszone grzyby
100  ml
Olej
5  kulek
Ziele angielskie całe
2 
Liść laurowy
trochę
Pieprz
trochę
Cukier

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.32 g
Węglowodany
15.8 g
Tłuszcze
10.49 g
Wartość energetyczna
162.15 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

155 min
Krok 1
120 min
Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.
Krok 2
1 min
Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).
Krok 3
5 min
Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.
Krok 4
8 min
Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 5
5 min
Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.
Krok 6
15 min
Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
1 min
Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.
Kapusta wigilijna

Krok 1 z 7

Groch zalej litrem gorącej wody, odstaw do napęcznienia na co najmniej 2 godziny.

Kapusta wigilijna

Krok 2 z 7

Grzyby umyj, zalej 2 szklankami zimnej wody, a gdy zmiękną, ugotuj w tej samej wodzie (ok. 30 minut).

Kapusta wigilijna

Krok 3 z 7

Namoczony groch odsącz, zalej świeżą, gorącą wodą i ugotuj pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby odsącz (wodę zachowaj) i pokrój w paski.

Kapusta wigilijna

Krok 4 z 7

Kapustę odsącz z wody, posiekaj, włóż do rondla, zalej wywarem z grzybów. Wrzuć grzyby, przyprawy i kostkę grzybową i gotuj na małym ogniu pod przykryciem.

Kapusta wigilijna

Krok 5 z 7

Cebulę pokrój w plasterki. Zeszklij na 3 łyżkach oleju, dodaj do kapusty, wymieszaj.

Kapusta wigilijna

Krok 6 z 7

Następnie dodaj miękki groch i pozostały olej, wymieszaj i duś jeszcze 10–15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kapusta wigilijna

Krok 7 z 7

Kapustę wigilijną podawaj ze świątecznym mięsem lub samą z chlebem.

Nasza postna kapusta na Wigilię będzie miała wyjątkowo piękny, intensywny aromat, gdy do jej przygotowania użyjemy Bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Prócz tego tradycyjne składniki: kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby, groch, a do smaku – ziele angielskie i listek laurowy. Tradycyjnie, świątecznie i bardzo smacznie. Do tego potrawa bożonarodzeniowa ma bardzo intensywny smak, który przez długi czas zagości w Twoim domu, przypominając, że nadchodzą już święta. Kapustę wigilijną możesz podawać przede wszystkim do ryby, ale także dobrze będzie się komponowała z mięsem pieczonym w piekarniku lub przygotowanym na grillu elektrycznym – i to nie tylko w święta. A jeśli najdzie Cię ochota na przekąskę, wystarczy kromka pieczywa i tradycyjna świąteczna kapusta z suszonymi grzybami – pycha!

Zobacz inne przepisy wigilijne >>
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
4.3g / 9%
Węglowodany
15.8g / 36%
Tłuszcze
10.5g / 54%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika