Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Domowy makaron do rosołu

(11)
1 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest katarzynagotuje
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250  g
Mąka
1 
Jajko
2 
Żółtko
1  szczypta
Sól
100  ml
Woda
trochę
Mąka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.76 g
Węglowodany
50.95 g
Tłuszcze
4.09 g
Wartość energetyczna
286.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
Krok 2
30 min
Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3
10 min
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
Krok 4
10 min
Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.
Domowy makaron do rosołu

Krok 1 z 4

Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.

Domowy makaron do rosołu

Krok 2 z 4

Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.

Domowy makaron do rosołu

Krok 3 z 4

Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.

Domowy makaron do rosołu

Krok 4 z 4

Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.

Domowy makaron na pewno jest dużo smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Wyczarujesz go zaledwie z kilku składników, które znajdziesz w zakątkach swojej kuchni. Sprawdź, jak wykonać domowy makaron do rosołu i zaskocz najbliższych delikatnym smakiem dania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 2

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
E Eugeniusz
.

Ja na 0,5 kg daję 5 jaj łyżeczkę soli odrobinkę kurkumy dla ładnego koloru i dużą łyżkę olej rzepakowego.

Winiary
.
Expert

Dziękujemy za komentarz z dobrą wskazówką, być może wykorzysta ją jeszcze inny użytkownik :)

Z Zbyszek
.

Świetny przepis i rewelacyjnie przedstawiony krok po kroku

Winiary
.
Expert

Dziękujemy, Zbyszku! Polecamy też do wypróbowania inne nasze przepisy :)

Pokaż więcej komentarzy