Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krem Russel z Cukrem wanilinowym WINIARY to podstawowy krem cukierniczy, który stanowi bazę dla kremów o różnych smakach. Tym razem przyrządzamy krem Russel o smaku wanilii, której esencję dodajemy razem ze spirytusem już po złączeniu masy jajecznej z utartym masłem. Krem Russel waniliowy to doskonały krem do przekładania tortów, ale także ciast czy ciasteczek.
Przygotowanie
22 min
Krok 1
3 min
Jajka wbić do szklanej lub metalowej miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy.
Krok 2
5 min
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na parze, aż wyraźnie zgęstnieją.
Krok 3
5 min
Jajeczną masę ostudzić, cały czas ubijając.
Krok 4
5 min
Masło dobrze utrzeć, stopniowo dodawać do niego masę jajeczną, ciągle ucierając.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
5
T
Torciarz1234
robie własnie żekomy krem russel. I powiem szczerze, że jak ten krem wyjdzie to ja będę księżna Monaco. Ktoś kto wymyslił ten krem też chyba dawno nie robił go. Widzę po dawkach masła do masy jajeczno cukrowej.... Serio? Taka ma być gramatura? Za godzinę myślę skonczyc ten krem. Jeśli nie "wyjdzie", nie uda się, odpowiednio obsmaruje dawczyni tego przepisu. Dodam,że to nie pierwszy raz robie z neta. I jeszcze ani jeden nie wyszedł. A zawodowo zajmuje się pieczeniem tortów i ciast. Szukam innowacyjnych rozwiązań na smaki. Stąd jestem tutaj... No to jak wspominałem..
Zatem..... Za godzinę...
W
Wiktoria
Ważnym elementem jest żeby masa jajeczna na parze nie była gorąca (parząca) tylko ciepła dla palca. Trzeba to kontrolować i ewentualnie zdejmować co jakiś czas z gazu.
B
Beata
Dlaczego sie zawsze zwazy?
M
Marc
To nie jest krem russel. Russel to jest krem zaparzany wrzacym cukrem !!!!!!
Komentarze 5