Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ryba w zalewie octowej
Dodaj do CookBook

Ryba w zalewie octowej

(5)
1 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest chakula
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Ryba
1  szklanka
Ocet
3  szklanek
Woda
4  kulek
Ziele angielskie
2 
Liść laurowy
2  łyżek
Cukier
trochę
Olej
2 
Jajko
trochę
Mąka
1 
Cebula
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.9 g
Wartość energetyczna
184.1 kcal
Tłuszcze
3.1 g
Białko
28.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Na polskich stołach ryba gości zdecydowanie za rzadko. Tymczasem jest to naturalne źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To one odpowiadają za prawidłowe działanie układu krążenia i układu nerwowego. Ryba w zalewie octowej to znakomita propozycja dla tych, których odstraszają ości.

Jest to danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb. Obecność octu w zalewie powoduje, że ości stają się kruche i niegroźne. Przygotowanie wraz z oczekiwaniem zajmie około 1,5 godziny. Zacznij od oczyszczenia ryby i jej wypatroszenia. Po umyciu podziel ją na dzwonki, każdy z nich posól i popierz.

Następnie do garnka wlej ocet, wodę oraz pokrojoną cebulę i przyprawy: ziele angielskie, cukier i liście laurowe. Zagotuj wywar. W głębokim talerzu roztrzep jajka i zamocz w nich rybę. Następnie zanurz w mące i przekładaj na rozgrzaną patelnię. Tak usmażoną rybę przełóż do słoika i zalej zalewą octową. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Danie możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dzięki odpowiedniemu zakonserwowaniu możesz przechowywać je w lodówce dość długo. Ryba w zalewie octowej sprawdzi się jako danie obiadowe, kolacja lub zimna przekąska na specjalne okazje. Stanowi sprytny sposób na to, by przemycić więcej cennych składników odżywczych do codziennej diety.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.
  • Krok 2

    1 min
    Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.
  • Krok 3

    5 min
    Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.
  • Krok 4

    4 min
    Rozbełtaj jajka.
  • Krok 5

    5 min
    Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.
  • Krok 6

    15 min
    Smaż na rozgrzanym tłuszczu.
  • Krok 7

    45 min
    Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą. Włóż do lodówki.
Ryba w zalewie octowej

Krok 1 z 7

Rybę oczyścić z łusek i wypatroszyć. Dokładnie umyć i podzielić na dzwonki.

Ryba w zalewie octowej

Krok 2 z 7

Każdy kawałek posól, popieprz i odstaw.

Ryba w zalewie octowej

Krok 3 z 7

Do garnka wlej ocet, wodę, dodaj pokrojoną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, cukier i zagotuj.

Ryba w zalewie octowej

Krok 4 z 7

Rozbełtaj jajka.

Ryba w zalewie octowej

Krok 5 z 7

Każdą porcję ryby zamocz w jajku, później w mące.

Ryba w zalewie octowej

Krok 6 z 7

Smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Ryba w zalewie octowej

Krok 7 z 7

Usmażoną rybę włóż do naczynia, np. słoika i zalej zalewą. Włóż do lodówki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Maria

Tak rybki usmażone i w tej zalewie polecam
Anonim (niezweryfikowany) 10/18/2020-02:34 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 12/17/2020-01:33 CET
Cieszymy się, że smakowały. :-)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Brak informacji o alergenach
  • Danie główne
  • Fermentacja
  • Jajka
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Wiosna
  • Wrzenie
  • Zima
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ryba po grecku - przepis

    Ryba po grecku - przepis

    40 min Łatwy
  • Ryba pod serową pierzynką

    Ryba pod serową pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Ryba zapiekana pod pierzynką

    Ryba zapiekana pod pierzynką

    1 godz Łatwy
  • Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    Sałatka z awokado, rukolą, wędzoną rybą i sosem chrzanowym

    25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu