Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą
Dodaj do CookBook

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

(42)
38 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Konczi
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
90  dag
Kiełbasa wieprzowa
90  dag
Kapusta Kiszona
1 
Cebula
2  łyżeczek
Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżeczek
Oliwa
500  g
Makaron Łazanki
1 
Liść laurowy
4  kulek
Ziele angielskie
trochę
Sól i pieprz do smaku
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
46.9 g
Wartość energetyczna
384.5 kcal
Tłuszcze
10.9 g
Białko
27.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Chociaż łazanki to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za wigilijne, to na wielu stołach gości przez okrągły rok. Trudno się temu dziwić. Przygotowanie jest bardzo proste, a raz wykonany w ten sposób obiad z powodzeniem może wystarczyć na 2-3 dni. Pewne jest to, że łazanki to obowiązkowy punkt w każdym notatniku z przepisami. Wypróbuj nasz przepis na łazanki z kiszona kapustą i kiełbasą. 

 

Łazanki często traktowane są jako dodatek do zupy, równie dobrze mogą jednak trafić na talerz w postaci drugiego dania. Pomysł na łazanki z kapustą i kiełbasą doskonale pokazuje, jak bardzo są uniwersalne. Zrobisz z nich sycące danie do zjedzenia od razu lub do odgrzania później. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą to doskonałe połączenie węglowodanów, białka, a także witamin i minerałów. Ten pełnowartościowy posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale też zachwyci ciekawym smakiem.  

 

Jak szybko przygotować przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą? Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i Ziarenka Smaku WINIARY. Gotuj całość przez około godzinę. Po tym czasie kapustę odcedź i drobno posiekaj. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie zapomnij dodać odrobiny oliwy! Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Dodaj pokrojoną kapustę oraz pieprz, sól i przyprawę w płynie Maggi. Łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą nie wymagają więcej przypraw.  

 

Na koniec kapustę z kiełbasą wymieszaj z ugotowanym makaronem i podsmaż całość. Koniecznie podawaj na ciepło. Łazanki z kiełbasą i kapustą docenią miłośnicy dań mięsnych i mącznych. Wyjątkowy aromat zaskoczy też zwolenników makaronów. Nie powinno się poprawiać tego, co już jest fantastyczne, dlatego przepis na łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą w tym wydaniu to najprostsza, a zarazem najbardziej lubiana i efektowna receptura! 

 

Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną możesz także przygotować szybciej, jeśli masz już wcześniej usmażoną kapustę - na przykład z bigosu albo przygotowaną jako farsz do pierogów z kapustą i grzybami.  

Przygotowanie

38 min
  • Krok 1

    5 min
    Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy.
  • Krok 2

    1 min
    Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, Ziarenka Smaku i gotujemy około 60 minut.
  • Krok 3

    5 min
    Odcedzamy ugotowaną kapustę i drobno ją kroimy.
  • Krok 4

    8 min
    Makaron łazanki gotujemy przez 8 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy.
  • Krok 5

    6 min
    Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni.
  • Krok 6

    5 min
    Dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy solą, maggi i pieprzem.
  • Krok 7

    3 min
    Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem.
  • Krok 8

    5 min
    Podsmażamy i podajemy na ciepło. Smacznego :)
Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 1 z 8

Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 2 z 8

Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, Ziarenka Smaku i gotujemy około 60 minut.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 3 z 8

Odcedzamy ugotowaną kapustę i drobno ją kroimy.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 4 z 8

Makaron łazanki gotujemy przez 8 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 5 z 8

Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 6 z 8

Dodajemy posiekaną kapustę, doprawiamy solą, maggi i pieprzem.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 7 z 8

Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem.

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Krok 8 z 8

Podsmażamy i podajemy na ciepło. Smacznego :)

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Makaron
  • Mniejsze danie
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pełny posiłek
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wielkanoc
  • Zima
  • Z makaronem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Spaghetti carbonara - oryginalny przepis

    Spaghetti carbonara - oryginalny przepis

    24 min Łatwy
  • Domowe krówki - prosty przepis

    Domowe krówki - prosty przepis

    1 godz 19 min Łatwy
  • Przepis na zupę miso

    Przepis na zupę miso

    1 godz 55 min Średni
  • Warstwowa sałatka gyros - przepis

    Warstwowa sałatka gyros - przepis

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu