Chociaż łazanki to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za wigilijne, to na wielu stołach gości przez okrągły rok. Trudno się temu dziwić. Przygotowanie jest bardzo proste, a raz wykonany w ten sposób obiad z powodzeniem może wystarczyć na 2-3 dni. Pewne jest to, że łazanki to obowiązkowy punkt w każdym notatniku z przepisami. Wypróbuj nasz przepis na łazanki z kiszona kapustą i kiełbasą.
Łazanki często traktowane są jako dodatek do zupy, równie dobrze mogą jednak trafić na talerz w postaci drugiego dania. Pomysł na łazanki z kapustą i kiełbasą doskonale pokazuje, jak bardzo są uniwersalne. Zrobisz z nich sycące danie do zjedzenia od razu lub do odgrzania później. Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą to doskonałe połączenie węglowodanów, białka, a także witamin i minerałów. Ten pełnowartościowy posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale też zachwyci ciekawym smakiem.
Jak szybko przygotować przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą? Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i Ziarenka Smaku WINIARY. Gotuj całość przez około godzinę. Po tym czasie kapustę odcedź i drobno posiekaj. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie zapomnij dodać odrobiny oliwy! Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Dodaj pokrojoną kapustę oraz pieprz, sól i przyprawę w płynie Maggi. Łazanki z kiełbasą i kiszoną kapustą nie wymagają więcej przypraw.
Na koniec kapustę z kiełbasą wymieszaj z ugotowanym makaronem i podsmaż całość. Koniecznie podawaj na ciepło. Łazanki z kiełbasą i kapustą docenią miłośnicy dań mięsnych i mącznych. Wyjątkowy aromat zaskoczy też zwolenników makaronów. Nie powinno się poprawiać tego, co już jest fantastyczne, dlatego przepis na łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą w tym wydaniu to najprostsza, a zarazem najbardziej lubiana i efektowna receptura!
Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną możesz także przygotować szybciej, jeśli masz już wcześniej usmażoną kapustę - na przykład z bigosu albo przygotowaną jako farsz do pierogów z kapustą i grzybami.