Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Leczo z cukinią i bakłażanem
Dodaj do CookBook

Leczo z cukinią i bakłażanem

(16)
1 godz 5 min
Łatwy
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Bulion Drobiowy z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
1 
Cebula
1  ząbek
Czosnek
3  łyżek
Oliwa z oliwek
200  g
Kiełbasa Śląska
1 
Marchew
1 
Bakłażan
1 
Papryka czerwona
2 
Cukinia
1  kubek
Passata pomidorowa
trochę
Bazylia
trochę
Oregano
5  g
Słodka papryka
3  g
Papryka Ostra
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.9 g
Wartość energetyczna
385.6 kcal
Tłuszcze
29 g
Białko
12 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Leczo przywędrowało do nas z Węgrzech i zadomowiło się na dobre. Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Leczo z bakłażanem i cukinią możesz podawać z chrupkim pieczywem.

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę obierz i drobno posiekaj. Posiekaj również czosnek. Na patelni rozgrzej olej.
  • Krok 2

    5 min
    Pokrój kiełbasę w kostkę
  • Krok 3

    12 min
    Na patelni zeszklij cebulę, czosnek, a następnie dodaj do nich kiełbasę i całość podsmaż przez chwilę.
  • Krok 4

    10 min
    Marchew oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umyj paprykę i pokrój ją w kostkę.
  • Krok 5

    10 min
    Umyj cukinie, pokrój je w kostkę (ze skórką). Umyj i pokrój w kostkę bakłażana. Marchew, paprykę, bakłażana i cukinię dodaj do garnka.
  • Krok 6

    15 min
    Podkręć ogień, dodaj również passatę pomidorową oraz kostkę bulionową i całość duś ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Krok 7

    2 min
    Pod koniec duszenia dopraw leczo do smaku oregano i ostrą papryką.
  • Krok 8

    1 min
    Leczo podawaj posypane serem feta i natką pietruszki.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Wanda

Fantastyczne! Szukałam przepisu na cukinie i wpadłam na to leczo! Nie miałam bakłażana, a zamiast kiełbasy dałam mielone garmażeryjne (trzymam się diety keto - czyli wysokotłuszczowej, niskowęglowodanowej)! Oczywiście musiałam pokombinować z ziołami, nie miałam oregano,ale uwierzcie, z cząberkiem jest równie pyszności! Siedzę, delektuję się i dziękuję za przepis!tymiankiem i
Anonim (niezweryfikowany) 09/09/2021-02:26 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 09/14/2021-09:58 CEST
Cząber to idealna przyprawa do mięsa i do takich jednogarnkowców :) Cieszymy się, że przepis przypadł Ci do gustu i polecamy odwiedzać nas częściej :)

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Jesień
  • Kolacja
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Lato
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem

    41 min Łatwy
  • Warzywne leczo z fasolą adzuki

    Warzywne leczo z fasolą adzuki

    45 min Łatwy
  • Leczo z pieczarkami

    Leczo z pieczarkami

    45 min Łatwy
  • Leczo z parówkami i papryką

    Leczo z parówkami i papryką

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu