Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Łosoś z patelni
Dodaj do CookBook

Łosoś z patelni

(3)
35 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ELWIRKA
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Łosoś
trochę
Czosnek granulowany
trochę
Pieprz
2  łyżek
Olej
2  łyżek
Masło
trochę
Przyprawa w płynie MAGGI
0.25 
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.8 g
Wartość energetyczna
550 kcal
Tłuszcze
36.6 g
Białko
51.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Łosoś — niegdyś przysmak wyższej klasy średniej — od dawna gości na polskich stołach. Choć stracił swój wizerunek drogiej ryby, to nadal jest często wybierany przez Polaków jako ryba typowo świąteczna lub obiadowa. Swój sukces zawdzięcza tłuszczom, które sprawiają, że mięso jest delikatne i nie wysusza się tak łatwo, jak inne ryby. Łosoś to nie tylko smaczna i wyjątkowo mięsista ryba. To także kwasy tłuszczowe omega 3, które działają antymiażdżycowo i przeciwzapalnie. Łosoś ma niski indeks glikemiczny, a więc mogą go jeść również diabetycy. To prawdziwa kopalnia witamin z grupy A, D i E. Ze względu na swoje właściwości, ryba ta powinna znaleźć się w diecie każdego dorosłego człowieka — ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim jednak łosoś jest bardzo smaczny — pieczony, smażony czy w formie szaszłyków stanowi atrakcyjny wybór na śniadanie, obiad czy przekąskę.

Jak powstaje łosoś z patelni? To bardzo proste. Wystarczy tylko około pół kilograma łososia, przyprawy oraz przyprawa w płynie MAGGI. Przeczytaj nasz przepis na łososia z patelni, którego przygotujesz w pół godziny! To najprostszy i najszybszy przepis na smacznego, smażonego.

Na początku umyj i osusz łososia z pomocą papierowego ręcznika. Nie zdejmuj skóry — po usmażeniu będzie przyjemnie chrupiąca. Jeśli łosoś ma widoczne ości, usuń je. Następnie weź patelnię i rozpuść na niej masło – nada ono rybie delikatnego smaku. Pokrojoną na kawałki rybę włóż na patelnię, popieprz, skrop cytryną, Dodaj szczyptę czosnku granulowanego. Nie zapomnij skropić łososia przyprawą Maggi. Po upływie kilku minut przełóż łososia na drugą stronę i smaż aż do zarumienienia. Przed podaniem możesz jeszcze raz skropić łososia cytryną oraz posypać pieprzem. Najlepszy będzie ten świeżo zmielony. Gotowe!

Co pasuje do smażonej ryby? Łosoś świetnie komponuje się z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniaczkami. Świetnym zamiennikiem ziemniaków będzie ryż basmati — również o niskim indeksie glikemicznym — lub purée z dyni. Pamiętaj, aby podać rybę w towarzystwie warzy — dzięki temu posiłek będzie pełnowartościowy. Dobrym towarzystwem dla smażonego łososia jest szpinak lub gotowany brokuł. Sprawdzi się również mix sałat z ulubionym warzywem i oliwą z oliwek.

Sprawdź nasz przepis na dzwonki z łososia na patelni w formie listy „krok po kroku” – znajdziesz ją na dole strony. Na stronie WINIARY znajdziesz również inne przepisy na pyszne ryby oraz dodatki w postaci surówek i sałatek. Zobacz, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    10 min
    Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozpuścić masło i dolać olej
  • Krok 2

    10 min
    Ułożyc na rozgrzanym tłuszczu kawałki ryby, posypac pieprzem, czosnkiem granulowanym, skropic sokiem z cytryny oraz przyprawą maggi
  • Krok 3

    10 min
    Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę i dosmażyć, przyprawić tak samo jak z pierwszej strony.
  • Krok 4

    5 min
    Na talerzu można skropić jeszcze raz sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Podawać z pieczywem, frytkami lub ziemniakami z wody lub pieczonymi.
Łosoś z patelni

Krok 1 z 4

Łososia osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozpuścić masło i dolać olej

Łosoś z patelni

Krok 2 z 4

Ułożyc na rozgrzanym tłuszczu kawałki ryby, posypac pieprzem, czosnkiem granulowanym, skropic sokiem z cytryny oraz przyprawą maggi

Łosoś z patelni

Krok 3 z 4

Po kilku minutach odwrócić na drugą stronę i dosmażyć, przyprawić tak samo jak z pierwszej strony.

Łosoś z patelni

Krok 4 z 4

Na talerzu można skropić jeszcze raz sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Podawać z pieczywem, frytkami lub ziemniakami z wody lub pieczonymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

Podziel się swoją opinią

Opinie

4

Tomek

Wypróbowałem-faktycznie pycha,Pierwszy raz smażyłem łososia:),a w ogóle rybę.
Anonim (niezweryfikowany) 04/16/2021-05:46 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/12/2022-01:54 CET
Tomku, świetna wiadomość! Polecamy też inne nasze przepisy na ryby.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Bez wieprzowiny
  • Bogate w białko
  • Boże Narodzenie
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Jesień
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Pescetarian
  • Przekąski
  • Przyjazny dla Keto
  • Rodzinny posiłek
  • Zima
  • Źródło białka
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    Zupa rybna z pieczonego łososia z serkiem mascarpone

    1 godz 24 min Trudny
  • Bajgiel z wędzonym łososiem

    Bajgiel z wędzonym łososiem

    16 min Łatwy
  • Szaszłyki z łososia w formie tacos

    Szaszłyki z łososia w formie tacos

    30 min Łatwy
  • Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    Sałatka z kaszą jaglaną, łososiem gotowanym w maśle, czerwoną cebulą, gruszką i zieloną papryką

    49 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu