Gdy przygotowujesz menu na wigilię, wśród dań powinien znaleźć się przepis na świąteczna sałatkę. I to najlepiej nie jeden, tylko kilka! Oprócz ciepłych dań, takich jak bigos, smażona ryba, barszcz i pierogi, warto podać także zimne przekąski - idealne do zjedzenia z pieczywem. Trudno wskazać jeden idealny przepis na dobrą sałatkę świąteczną. Zamiast tego przygotowaliśmy aż 10 ciekawych propozycji, które mogą być dla Ciebie inspiracją!
Boże Narodzenie sprzyja jedzeniu ponad normę. W końcu na stole potraw jest aż dwanaście (lub więcej), a wiele z nich smażonych i ciężkostrawnych. Jednak gdy na stole znajdą się sałatki, można będzie przynajmniej zjeść więcej warzyw. Które przepisy warto sprawdzić? Przygotowaliśmy listę polecanych receptur.
Tradycyjna sałatka jarzynowa - to prawdziwy must have. Drobno krojone gotowane warzywa, jabłko, jaja, korniszony i groszek konserwowy w sosie majonezowym tworzą perfekcyjną kompozycję, która kojarzy się ze świętami. Klasyczny przepis można dowolnie modyfikować, wzbogacając recepturę o dodatkowe składniki jak fasola, kukurydza, a nawet winogrona. Znana jest także wersja wegańska, w której brakuje jaj, a zamiast klasycznego majonezu używany jest majonez wegański.
Sałatka śledziowa z jajkiem - śledź często trafia na wigilijny stół, najczęściej podawany w oleju z drobno posiekaną cebulką. Ta ryba świetnie sprawdza się także jako składnik do sałatek. W proponowanym przepisie filety śledziowe łączy się groszkiem i kukurydzą konserwową, a do tego dodaje ogórek konserwowy, jajko na twardo, jabłko i natkę pietruszki. Śledzie można jeść także z kwaśną śmietaną i kapustą pekińską albo z ananasem, jabłkiem i cebulą.
Sałatka z ziemniaków i pieczarek - na wigilijnym stole zazwyczaj można znaleźć wiele dań z grzybami. Często robi się z nich farsz do pierogów albo uszek, trafiają także do bigosu i oczywiście do zupy. Dobrym pomysłem będzie także sałatka z pieczarkami. Gotowane grzyby, pokrojone w paseczki, łączy się z ziemniakami, jajkiem, ogórkiem i kalafiorem a idealny sos powstanie, gdy dodasz Majonez Dekoracyjny Winiary.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem - nie zapominajmy o sałatkach z makaronem. Nadają się nie tylko na lekki lunch do pracy, ale także na święta. Czwarty polecany przepis to właśnie mix makaronu jajecznego, tuńczyka z puszki, kukurydzy i papryki. Trochę ostrości nadaje daniu pieprz oraz cebula!
Sałatka ryżowa z kurczakiem ananasem i kukurydzą - w tym przepisie znajduje się kurczak, więc sałatka nie może trafić na stół w wigilię, jednak będzie idealna na kolejne dni, kiedy post już nie obowiązuje i można jeść mięsne potrawy. Ten prosty przepis na bazie piersi z kurczaka i ryżu to znakomite źródło białka i węglowodanów. Będzie dobrym pomysłem na świąteczne śniadanie dla tych, którzy potrzebują dużo energii.
Sałatka imieninowa - to następna mięsna opcja. W przepisie pojawia się drobno pokrojona szynka, a oprócz tego kukurydza z puszki, owoce kandyzowane, papryka czerwona i seler. Zamiast majonezu składniki łączy jogurt naturalny.
Sałatka ziemniaczana z groszkiem i koperkiem - można powiedzieć, że to danie "zero waste". Łatwo zrobić je, gdy masz nadmiar gotowanych ziemniaków z obiadu. Wystarczy dodać do nich groszek, czerwoną cebulę, zioła i przyprawy, żeby powstała pyszna przystawka!
Sałatka z jabłek, orzechów i ananasa - ta nieszablonowa propozycja wykorzystuje składniki, których w domu powinno być pod dostatkiem - jabłka i orzechy. Do tego idealnie pasuje ananas, a największe zaskoczenie to zastosowanie mleka skondensowanego i kremówki jako sosu.
Sałatka owocowa z ryżem - oprócz warzyw na wigilijnym stole mogą znaleźć się także liczne owoce - a konkretnie owocowe sałatki. W tym przypadku sięga się po gruszki, banany i pomarańcze. Do tego dochodzą wykorzystywane do przygotowywania ciast orzechy i rodzynki, a także ryż i mozzarella. To nieoczywiste połączenie na pewno będzie pozytywnym zaskoczeniem!
Sałatka śledziowa z burakami - to już ostatnia sałatka na święta w naszym zestawieniu. Jak wiadomo śledzia można jadać na wiele sposobów, a jednym z najciekawszych jest łączenie tej ryby z pieczonymi burakami. Wykwintny smak potrawie nadaje dodatek kaparów oraz szczypiorku i koperku. Oprócz tego, podobnie jak w innych sałatkach, pojawiają się także jaja na twardo, cebula, ogórki i gotowane ziemniaki.
Sałatka powinna nie tylko dobrze smakować, ale też przykuwać wzrok. Co sprawia, że miska wypełniona sałatką będzie wyglądać atrakcyjnie? Bardzo popularną formą dekorowania sałatek jest pozostawienie na górze grubej porcji majonezu, na którą kładzie się warzywa i owoce pokrojone w paski lub plastry oraz połówki jajek. Świetny pomysłem na dekoracje jest także obfite posypanie sałatki posiekanymi ziołami - szczypiorkiem lub koperkiem.
Inny popularny trend to sałatki warstwowe. Zamiast mieszać składniki, układa je się jedne na drugich w dużym słoju, co sprawia, że danie robi się kolorowe i zachęcające.
Miłośnicy bardziej kreatywnych rozwiązań mogą spróbować także alternatywnych form podania. Ciekawy pomysł to na przykład bożonarodzeniowe sushi z sałatka jarzynową.
Na stół podczas świąt może trafić wiele pysznych sałatek. Zazwyczaj ich głównym składnikiem są produkty dostępne cały rok jak ziemniaki, jabłka czy ogórki oraz produkty konserwowe - najczęściej groszek i kukurydzę. Do tego w zależności od upodobań można dopasować śledzia, kurczaka, szynkę, pieczarki lub pozostawić danie bazujące na warzywach i owocach. Pomysłów na sałatki jest naprawdę bardzo dużo. Warto wybrać kilka, żeby goście mieli wybór. Zwłaszcza, że przygotowanie zazwyczaj nie jest ani trudne, ani czasochłonne.